Vodka

Samenvatting Artikel

Vodka afbeelding 01

De Nederlandse vertaling van het Russische woord ‘vodka’ is: water. Vodka behoort tot de sterke dranken, maar waarom? Dit komt door de hoge alcoholpercentage dat in vodka zit. Daarnaast wordt vodka veel gemixt met allerlei andere soorten dranken, zoals frisdrank. Wil je meer te weten komen over vodka? In dit artikel lees je alles wat je te weten moet komen over deze sterke drank. 

Geschiedenis van vodka

Vodka bestaat al jarenlang, maar waar komt dit precies vandaan? Men zegt dat dit drankje al voor 1400 werd gemaakt. De wortels van vodka komen uit de Arabische wereld. Destijds ontwierp de monnik Isidor van het Tsudov Klooster een recept voor deze drank. In 1553 legt de Russische staat een monopolie op de productie en de verkoop van vodka. Vanaf 1789 werd vodka voor het eerst gefilterd door gebruik te maken van houtskool. Na vele jaren later en het ontstaan van de Sovjet Unie waren er vele Russen geëmigreerd naar Europese en Amerikaanse plekken. Door deze immigranten werd vodka ook geproduceerd buiten Rusland. 

Wat is vodka

Vodka is een heldere, kleurloze en geurloze sterke drank. Wanneer je een fles vodka in je handen hebt, lijkt het net alsof het een gewone fles water is. Desondanks behoort dit dranksoort tot de sterke dranken, maar waarom? Voorheen was het alcoholpercentage van vodka 14%. Echter, dit percentage ligt op dit moment gemiddeld rond de 40%. Vodka is een gedistilleerde dranksoort dat bestaat uit zetmeel- of suikerhoudende basis ingrediënten. De volgende soorten ingrediënten gaan over het algemeen in een ‘moderne’ vodka: graan, rogge of zetmeel uit aardappelen. 

Wist je dat… de Polen ‘wodka’ zeggen en de Russen ‘vodka’? Beide benamingen mag je dus gebruiken. 

Soorten vodka

Er zijn verschillende soorten vodka te onderscheiden. Zo zijn er Oost-Europese landen, zoals Polen, Rusland en de Baltische staten. Maar er bestaat ook Westerse vodka uit Europa en de Verenigde Staten. Je hebt vast van de volgende labels wel eens gehoord, namelijk: Smirnoff, Absolut vodka, Eristoff of Grey Goose. Dit zijn een aantal beroemde labels uit verschillende landen. Zo is Smirnoff van origine een label uit Rusland, maar is nu van de Verenigde Staten. Absolut vodka komt uit Zweden, Erinstoff komt uit Georgië en Grey Goose komt uit Frankrijk. 

Drankjes met vodka

Traditioneel drink je vodka ‘neat’. Wat is dat? Neat drinken betekent dat je geen extra dingen aan het drankje toevoegt. Denk hierbij aan water, ijs of andere soorten dranken. Echter, vodka wordt veel gemixt met andere soorten drank. Zo zijn er veel studenten of jongeren die deze sterke drank mixen met frisdrank. Daarnaast kan vodka ook goed worden gebruikt om diverse soorten cocktails te maken. Cocktails die je met vodka kunt maken zijn: moscow mule, vodka en tonic, cosmopolitan of een espresso martini. 

Je weet nu alles over de sterke drank vodka. Vodka heeft een lange geschiedenis, behoort bij de sterke dranken door het alcoholgehalte en wordt gebruikt om te mixen. Door Russische immigranten komt vodka dus niet alleen meer uit Rusland, maar ook uit andere landen. 

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis