Wat is tonic?

Samenvatting Artikel

Tonic feature image 01

Dit koolzuurhoudende drankje is eigenlijk gewoon een wondermiddeltje. Het heeft een kenmerkende bittere smaak en wordt vaak gebruikt als mixer in cocktails, met name in de bekende gin-tonic. Door de lichte bittere smaak komt hij in elke cocktail tot zijn recht. Tonic bevat ook nog eens weinig calorieën en zelfs gezondheidsvoordelen. Door deze eigenschappen is hij een echte game changer in je cocktails. Je vrienden zullen jaloers zijn op je cocktail skills. In dit artikel kom jij alles te weten over tonic.

Wat is de geschiedenis van tonic?

De geschiedenis van tonic water gaat terug tot de 17e eeuw. Toen Europeanen koloniale gebieden begonnen te verkennen en daarbij werden geconfronteerd met een groot probleem: malaria. De Europeanen ontdekte dat in de bast van de kinaboom, een stof zat die effectief was tegen malaria. Later werd citroenzuur toegevoegd om de smaak te verbeteren en werd het een populaire drank onder Britse kolonisten. In de loop van de tijd werd tonic water ook steeds populairder als mixer in cocktails, met name in de bekende gin-tonic. Tegenwoordig wordt tonic water nog steeds geproduceerd en geconsumeerd over de hele wereld, niet alleen als mixer, maar ook als een verfrissend drankje op zichzelf.

Waar is tonic van gemaakt?

Tonic water is gemaakt van koolzuurhoudend water, suiker of een caloriearme zoetstof en quinine, dat wordt verkregen uit de schors van de kinaboom. Naast deze basis ingrediënten kunnen er ook andere smaakstoffen, zoals citrus aroma’s, kruiden of specerijen worden toegevoegd. Quinine geeft tonic water zijn kenmerkende bittere smaak. Tegenwoordig wordt het meestal gebruikt als smaakstof in dranken. Sommige fabrikanten gebruiken rietsuiker, terwijl anderen kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam of stevia gebruiken. Hierdoor is hij erg caloriearm. Perfect toch?!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Ja zeker, je hoort het goed. Tonic is goed voor je! Tonic water bevat kinine, dat oorspronkelijk werd gebruikt als een medicijn tegen malaria. Ook helpt kinine tegen krampen in de benen. Het helpt met je spijsvertering, het verbeteren van je huid en versterkt je immuunsysteem. Perfect dus na een nachtje uitgaan. 

Welke verschillende soorten tonic zijn er?

Er zijn verschillende soorten tonic water beschikbaar op de markt, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en kenmerken. Dit zijn een paar voorbeelden van de meest voorkomende soorten tonic. De classic tonic is de meest voorkomende variant van tonic water en heeft een bittere smaak. Het wordt meestal gebruikt als een mixer voor sterke dranken zoals gin en vodka. De light tonic is een variant van tonic water met minder calorieën en suiker dan de klassieke variant. Het heeft vaak een zachtere, minder bittere smaak dan klassieke tonic water. De flavoured tonic is tonic water waaraan smaken zijn toegevoegd, zoals citroen, limoen of grapefruit. Deze smaken zijn bedoeld om de bittere smaak van de quinine in het tonic water te maskeren en om een ​​aantal unieke smaakcombinaties te creëren met verschillende sterke dranken.

Welke cocktails kan je maken met tonic?

Tonic water is een veelzijdige drank die vaak wordt gebruikt als mixer in cocktails. Dit zijn een paar voorbeelden van de meest gemaakte cocktails met tonic. Als eerst de Gin & Tonic, dit is echt een match made in heaven. Gin & Tonic is waarschijnlijk de meest bekende cocktail met tonic water. Het wordt gemaakt door gin te mengen met tonic water, geserveerd met een partje limoen of citroen. Dan heb je de Vodka Tonic, deze cocktail is vergelijkbaar met Gin & Tonic, maar in plaats van gin wordt vodka gebruikt. De Tequila Tonic is een verfrissende zomercocktail die wordt gemaakt met tequila en tonic water. Het wordt vaak geserveerd met een partje limoen. Als laatste heb je de Rum & Tonic. Rum & Tonic is een cocktail die wordt gemengd met tonic water en geserveerd met een partje limoen.

Tonic water is een drankje dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden vanwege de veelzijdigheid en de gezondheidsvoordelen. Met zijn bittere smaak en sprankelende bubbels is hij ideaal om je drankje mee te mixen. Bovendien is tonic water rijk aan antioxidanten en helpt het bij het verlichten van krampen en spierpijn. Of je nu een klassieke gin-tonic of een trendy creatie met een flavoured tonic wilt maken, er zijn talloze manieren om te genieten van tonic water. Proost!

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis