Peruviaanse keuken

Samenvatting Artikel

Peruviaanse keuken feature image 01

De Peruviaanse keuken: welke gerechten zijn hieruit het meest populair?

De Peruviaanse keuken is een zeer lekkere keuken. Denk je aan Peru, dan denk je waarschijnlijk meteen aan ceviches. Het kan ook zijn dat je deze keuken nog niet zo goed kent. De Peruaanse keuken is het visitekaartje van Zuid-Amerika en biedt diverse heerlijke gerechten. In dit artikel vertellen we je meer over de kenmerken van de Peruviaanse keuken en de meest populaire gerechten uit deze keuken.

Kenmerkend voor de Peruviaanse keuken

De Peruviaanse keuken heeft diverse kenmerken. In deze keuken spelen vooral groenten de hoofdrol. Ook aardappels vind je veel in gerechten uit deze keuken terug. De Peruaanse keuken is rijk aan diverse bereidingswijzen en heeft ook een grote diversiteit aan goede ingrediënten. In Zuid-Amerika groeien er diverse soorten bonen, quinoa, pepers, paprika’s en (zoete) aardappelen die veel verwerkt worden in de verschillende gerechten. Wat zijn de meest bekende gerechten uit de Peruviaanse keuken? Hieronder gaan wij dieper in op de meest beroemde gerechten uit de Peruviaanse keuken. 

Ceviche

Ceviche is een zeer populair gerecht. Het is een rauwe-visschotel die vooral veel gegeten wordt in de Spaanstalige landen in Latijns-Amerika. Er kunnen diverse soorten vis gebruikt worden voor de bereiding van ceviche. De vis wordt hierbij gemarineerd met limoen of citroen. Zeker het proeven waard!

Patarashca

Patarashca is een overheerlijk gerecht dat oorspronkelijk uit het Amazonegebied komt. Patarashca is ook wel een gegrild vispakketje wat gemaakt wordt met witvis, knoflook, ui, komijn, koriander en pepers. De pakketjes worden op een barbecue gegrild in bananenbladeren. 

Aardappel met uchucutasaus

Ook aardappel met uchucutasausis een zeer populair gerecht. Hierbij worden de aardappels wel op een speciale manier bereid. De aardappels worden gegaard met diverse kruiden, zoals munt, koriander en peterselie in een traditionele oven in de grond van rotsen en bakstenen. Vervolgens wordt hier uchucutasaus aan toegevoegd. Dit is saus met groene kruiden en chili pepers. 

Carapulcra

Carapulcra is een van de oudste gerechten en is ook wel een stoofpot van varkensvlees en Andes-aardappels. Het gerecht wordt bereid in een kleipot, maar is tevens goed in een gietijzeren pan of een pan van aardewerk te bereiden. Dit gerecht is zeer smaakvol en zeker de moeite waard om te proberen.

Picarones

Zin in donuts, maar dan anders dan anders? Probeer dan eens picarones. Dit zijn ook wel donuts van pompoen en zoete aardappel. Ze worden veel als snacks gegeten en zijn enorm geliefd onder de Peruanen. 

Tamales de queso

Tamales de queso is populair streetfood in Peru. Tamales de queso betekent ook wel ‘tamales van kaas’. Dit zijn gestoomde knoedels van maïs die worden gevuld met kaas en restjes uit de keuken. De tamales kunnen gestoomd worden in de vliezen van maïskolven of in bananenbladeren. 

Bolas de yuca

Andere populaire snacks zijn bolas de yuca. Dit zijn kroketjes van kaas en cassave. Cassave is ook wel een van de oudste wortelknollen van Peru. Deze snacks zijn echt overheerlijk en moet je zeker eens proberen als je in Peru bent.

Weet jij al welke gerechten uit de Peruviaanse keuken je zeker gaat proberen?

Recente blog artikelen

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok