Pasta

Samenvatting Artikel

pasta

Pasta is een deegproduct dat normaal gesproken wordt gemaakt van harde tarwebloem (durum). Ook andere granen worden hier soms voor gebruikt. Verder zijn pastasoorten met eieren erg bekend. Hoe dan ook geldt pasta als geliefd basisvoedsel in talrijke landen wereldwijd.

Tegenwoordig wordt pasta veelal gezien als typisch product uit de Italiaanse keuken. De hieraan verwante noedels werden al eerder gegeten dan de Italianen hun geliefde pastagerechten consumeerden. Varianten van noedels bestonden in China bijvoorbeeld al zo’n vierduizend jaar geleden. 

Prima bron van meervoudige koolhydraten

Als er iets is dat je in de meest voorkomende soorten durumpasta aantreft, dan zijn het wel meervoudige koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die bijdragen aan een trage (en dus gunstige) energieopname. Verder zijn de meeste pastasoorten rijk aan mineralen en B-vitaminen. Vetten en eiwitten zitten er dan weer relatief weinig in. Al bij al kun je stellen dat pasta een prima soort basisvoedsel is.

De gezondste pastavariant is zonder twijfel volkorenpasta. Hierbij is, in tegenstelling tot ‘normale’ pasta, de volledige graankorrel gebruikt. Dit geeft voordelen voor de gezondheid, want de volkorenvarianten zijn bijzonder rijk aan vezels en zemelen. Bovendien bevat volkorenpasta geen gluten.

Hoe gaat de productie in z’n werk?

Om tot de pasta te komen die we in de supermarkt kunnen kopen wordt het tarwemeel met water, zout, een emulgator en eventueel ei gemengd. Het taaie deeg dat hieruit ontstaat kan dan worden verwerkt tot pasta in de meest uiteenlopende vormpjes. Deze vormen worden gerealiseerd door het deeg door een mal te persen. Vervolgens hoeft het alleen nog maar gedroogd en verpakt te worden. De pasta niet laten drogen kan ook; in dat geval zal het als vers product worden aangeboden. 

Neutrale smaak

Van zichzelf heeft pasta een vrij neutrale smaak, al ligt dit natuurlijk ook aan welke ingrediënten zijn gebruikt bij de productie. We moeten ook niet vergeten dat er bovendien bijvoorbeeld groene en rode pastasoorten bestaan. De groene hebben een lichte spinaziesmaak, terwijl de rode een beetje tomaatachtig kunnen smaken.

Hoe dan ook, normaal gesproken wordt het als basisvoedsel gebruikt en dus samen met andere etenswaren opgediend. 

Te gebruiken als basisvoedsel of als voedzame toevoeging

Pasta wordt dus meestal als basisvoedsel gebruikt. Doorgaans gaat dit samen met saus die met vlees(vervangers) en/of groenten is verrijkt. In supermarkten zijn talloze pastasauzen te vinden. Veel daarvan zijn gemaakt op basis van tomaten. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een pastasaus te maken. Verder is pasta een ideaal ingrediënt om bijvoorbeeld salades en soepen voedzamer mee te maken. 

Tips voor bij het klaarmaken

Het klaarmaken van pasta is op zich geen ingewikkeld karwei. Je kunt sowieso de bereidingsinformatie op de verpakking als leidraad nemen. Belangrijk is hoe dan ook wel dat je de deegwaren in zo ruim mogelijk water kookt. Roer tijdens het koken ook regelmatig goed door. Dit alles zorgt ervoor dat het geheel niet plakkerig wordt. Verder kun je nog wat olijfolie toevoegen op het moment dat de pasta al klaar is voor consumptie. Hiervan wordt het minder plakkerig én smaakvoller.

Recente blog artikelen

Witte wijn kopen: 5 tips om te besparen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch