De Italiaanse keuken

Samenvatting Artikel

Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken: smaakvol en populair

De Italiaanse keuken is een smaakvolle en populaire keuken. Je komt de gerechten uit Italië vrijwel overal ter wereld tegen. Kenmerkend voor de gerechten zijn de verse en doorgaans lokale producten die op een eenvoudige wijze worden toegepast. Dit maakt dat gerechten uit Italië een pure smaak hebben. Wij vertellen je alles over de Italiaanse keuken, wat de kenmerken van deze keuken zijn en welke gerechten er niet op tafel mogen ontbreken.

Kenmerkend voor de Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken heeft diverse kenmerken. Zo wordt er bij het bereiden van maaltijden en salades altijd olijfolie gebruikt. Ook verse en gedroogde pasta is kenmerkend voor deze keuken.Parmezaanse kaas wordt tevens veel gebruikt om over gerechten te strooien, maar ook om een blokje naast een glas wijn te eten. Ze eten het liefst Parmigiano Reggiano en Grana Padano wordt veel gebruikt om mee te strooien. Tomaten mogen uiteraard niet ontbreken, want dit gebruiken de Italianen voor diverse soorten gerechten. Denk aan marinarasaus, als topping voor bruschetta en pizza of voor bolognesesaus.

Populaire Italiaanse gerechten

Wat zijn in de Italiaanse keuken nu de meest populaire gerechten om je vingers bij af te likken? Wij zetten enkele gerechten op een rij:

  1. Spaghetti Carbonara: een pasta die wordt gemaakt van spaghetti, buikspek van een varken, eieren en kaas. Deze kaas kan Parmigiano zijn of Pecorino (dit is schapenkaas).
  2. Focaccia: een plat brood op een dikke laag deeg. Hier worden o.a. olijven en olijfolie voor gebruikt in combinatie met diverse kruiden.
  3. Lasagne: een pasta-ovenschotel die uit diverse lagen bestaat. Tussen de halfgare plakken pasta zit Parmezaanse kaas, gehakt en groente.
  4. Risotto: een populaire rijstspecialiteit waarbij er bij het bakken ui, knoflook en olijfolie worden toegevoegd. 
  5. Panzanella: een salade die wordt bereid met komkommers, tomaten, verse basilicum en brood wat gedipt is in olijfolie of azijn.
  6. Caponata: een overheerlijke gekookte gehakt- en groentesalade met bleekselderij en aubergine, wat op smaak wordt gebracht met zoetzure saus, zoete azijn en kappertjes.
  7. Burrata: een zacht, romig kaasje wat bestaat uit mozzarella, maar dan aangevuld met zachte wrongel en room. Het wordt gemaakt van koemelk of melk van een waterbuffel.
  8. Gnocchi: kleine, ovale balletjes die gemaakt worden van aardappelen en tarwemeel. Deze worden vaak geserveerd met tomatensaus of een zachte kaas.
  9. Penne: een vorm van pasta wat bestaat uit langwerpige schuin afgesneden buisjes. Deze worden gegeten met een tomatensaus of tomaten- vleessaus. 
  10. Pizza: uiteraard mag pizza niet ontbreken in dit lijstje, want het is een typisch Italiaans gerecht. Er zijn diverse populaire Italiaanse pizza’s, waaronder de pizza Margherita en de Pizza Funghi.

De Italiaanse keuken bij jou thuis

Ook de Italiaanse keuken bij jou thuis brengen. Ga aan de slag met een van bovenstaande gerechten, zoek de recepten hiervan op en haal de ingrediënten bij de lokale supermarkt. Met een gerecht uit de Italiaanse keuken zul je ongetwijfeld nooit de plank misslaan bij je gezelschap en zet je het lekkerste eten op tafel.

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis