Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Samenvatting Artikel

Als je in je eentje of samen met je partner een wijntje drinkt, komt de fles misschien niet leeg. Je hoeft de wijn niet weg te gooien, want je kun deze prima bewaren. Althans, als je dit op de juiste manier doet. Staat er al langere tijd een aangebroken fles in je koelkast? Dan ben je misschien benieuwd of deze nog goed is. Lees dan vooral verder, want in deze tekst vertellen wij je hoe je een bedorven wijn herkent.

Kijken
Je verwacht het misschien niet, maar bij sommige wijnen kun je zien of ze bedorven zijn. Kijk om te beginnen eens naar de kleur. Heeft een aangebroken fles witte wijn een diepe goudkleur? Dan is deze waarschijnlijk bedorven. Voor rode wijn geldt dat deze bedorven is als hij een bruine of baksteenrode kleur heeft.

Om te bepalen of een wijn bedorven is, kun je ook naar de helderheid kijken. Wijn hoort namelijk helder te zijn. Zie je sediment in de wijn als je het in een glas schenkt? Houd er dan rekening mee dat hij bedorven is. Werp ook altijd een blik op de binnenkant van de fles als de wijn al langer aangebroken is. Na verloop van tijd kunnen zich namelijk schimmels vormen. In dat geval is het niet verstandig om een aangebroken wijn nog te drinken.

Ruiken
Soms is het duidelijk te zien dat een wijn bedorven is, maar dit is lang niet altijd het geval. Heb je een fles aangebroken Merlot liggen en twijfel je of je deze nog kunt drinken? Ga dan eens met je neus boven de fles hangen om te ervaren hoe de wijn ruikt. Als je een sterke azijnlucht ruikt, kun je de wijn beter weggooien. Hij is dan (veel) te zuur om te drinken.

De wijn in een afgesloten fles kan overigens ook bederven. Ruik daarom altijd even aan de fles nadat je hem geopend hebt. Ruikt de wijn muf? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de kurk. Het kan zelfs voorkomen dat wijn naar rotte eieren ruikt. Neem in dat geval geen slokje, want de wijn is bedorven. Spoel hem daarom door de gootsteen.

Proeven
Tot slot kun je een bedorven wijn herkennen aan de smaak. Schenk een klein beetje in een glas en neem een nipje. Als de wijn een scherpe of zure smaak heeft, is hij waarschijnlijk bedorven. Het kan ook voorkomen dat een wijn een nootachtige smaak heeft. Bij sommige wijnen hoort dit, maar dit kan ook het gevolg zijn van oxidatie. Smaakt een wijn ineens een stuk zoeter dan de vorige keer dat je hem dronk? Grote kans dat hij bedorven is, want door gisting kan wijn zoeter van smaak worden.

Neem je een slokje van een aangebroken ‘stille’ wijn en proef je ineens koolzuur? Spuug de wijn dan uit en gooi de inhoud van de fles weg. Mousserende wijnen mogen bubbels bevatten, maar bij rode wijn, witte wijn en rosé is dit niet gebruikelijk. Als dit wel het geval is, is de wijn bedorven.

 

Recente blog artikelen

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren