Oestersaus is een zoetige saus die veelvuldig wordt gebruikt in de oosterse keuken, vooral in landen als China, Thailand en Maleisië. In Nederland vind je deze saus, die gemaakt is van oesterextract, tegenwoordig ook in de schappen van de supermarkt. In dit artikel lees je hoe de saus wordt gemaakt, waaruit deze bestaat en hoe je deze het best kunt gebruiken in de keuken.
De meest voorkomende ingrediënten
De hoofdingrediënten van deze saus zijn doorgaans zout, suiker en oesterextract. Daarnaast bevatten de meeste oestersauzen nog talrijke ingrediënten die ten goede komen aan de textuur, de kleur en de houdbaarheid. Voor vegetariërs zijn er oestersauzen beschikbaar die gemaakt zijn op basis van shiitakes. Uiteindelijk leidt dit tot ongeveer dezelfde smaak.
De traditionele en de moderne productiewijze
Als je oestersaus op de traditionele manier wilt maken, dan zal je een aantal oesters voor een lange tijd moeten laten sudderen, net zo lang tot de sappen karamelliseren tot een dikke en bruingekleurde saus. Echter zijn er tegenwoordig snellere (en dus goedkopere) manieren om tot deze saus te komen.
Veel oestersauzen worden nu gemaakt door een mengsel van zout en suiker te verdikken met maïszetmeel. Om de juiste smaak eraan te geven wordt er dan nog oesterextract bij gedaan. Mocht de smaak of de keur dan nog verder moeten worden geperfectioneerd, dan worden er soms nog aanvullende smaak- en kleurstoffen toegevoegd. Deze moderne productiewijze is tot op grote hoogte geautomatiseerd.
Een echte smaakverrijker
Oestersaus heeft een krachtige maar niet pikante smaak. Zowel zoete als zoute ondertonen zijn er duidelijk in merkbaar. Bijzonder is dat oestersaus ook een beroep doet op de vijfde smaak in het smaakpalet: umami. Het is mede daarom dat deze saus gerechten een veel vollere en rijkere smaak geeft. Umami zorgt er namelijk voor dat je zowel zoet als zout veel beter kunt waarnemen.
Ideaal als onderdeel van saus, soep of wokgerechten
Ten eerste is oestersaus bij uitstek geschikt om vlees mee te marineren. Ook kun je het perfect gebruiken als ingrediënt van een zelf te maken saus of soep. Het combineert hierbij ideaal met bijvoorbeeld sambal of rode pepers. Deze combinatie tussen pikant en mild leidt bijna altijd tot een perfect uitgebalanceerde smaak.
Verder kun je oestersaus goed als woksaus gebruiken. Je brengt hiermee groenten, vleesvervangers en/of vlees in een mum van tijd op de juiste smaak.
Het opmerkelijke verhaal achter de eerste oestersaus ooit
Oestersaus is op een merkwaardige manier tot stand gekomen. Op een dag in 1888 was het dat de Chinees Lee Kum Sheung oestersoep aan het maken was om in zijn kraampje te verkopen, zoals hij elke dag deed. Op de bewuste dag was hij zijn soep echter even vergeten. Doordat het vuur gewoon aan stond dikte de soep enorm in. Toen Lee dit ontdekte bleek hij per ongeluk een heerlijke en smaakvolle saus te hebben uitgevonden. Deze saus bleek al snel enorm geliefd onder de lokale bevolking. Hiermee was het product oestersaus geboren in de Chinese keuken.