De Chinese keuken

Samenvatting Artikel

chinese keuken afbeelding 01

De Chinese keuken: een echte wereldkeuken

De Chinese keuken is een echte wereldkeuken. Je hebt vast wel eens bami, nasi of Foe Yong Hai gegeten bij het lokale Chinese restaurant of op vakantie. Wij vertellen je alles over de Chinese keuken, wat kenmerkend is voor deze bijzondere keuken en welke gerechten het meest gegeten worden. Lees snel verder om meer te weten te komen.

Alles tegelijk op tafel

Typerend voor de Chinese keuken, is dat de maaltijd die wordt opgediend uit een hele serie maaltijden bestaat. Deze komen zoveel mogelijk tegelijk op tafel. Dit kunnen vijf of drie maaltijden zijn, maar bij feesten staan er nog veel meer maaltijden op tafel. Afwisseling is hierbij van groot belang, alsmede een goede balans tussen koolhydraten (rijst) en andere granen zoals noedels, vis, vlees en groente. Van toetjes is er geen sprake, want alle zoetigheid is al verwerkt in het eten. Ook tijdens het koken gebeurt er dus van alles tegelijk. Dat het zo hectisch is in de keuken, heeft te maken met de grote snelheid waarmee de ingrediënten gaar worden. Zo zijn de meeste Chinese gerechten al binnen enkele minuten gaar. Dit betekent dat ook een goede voorbereiding vereist is. Ieder ingrediënt wordt in hetzelfde formaat gesneden en bij het koken worden alle stukjes zo even snel gaar. De kruiden en specerijen worden vooraf afgemeten, want zodra het koken begint, is snelheid gewenst. De Chinese keuken staat dan ook bekend als een snelle keuken, want de meeste gerechten zijn al binnen 5 tot 10 minuten klaar.

Populaire Chinese gerechten

De Chinese keuken heeft diverse populaire gerechten. Wij maakten een kleine selectie: 

  1. Knoedels: bevatten rundvlees, lamsvlees of varkensvlees, waar tevens vegetarische varianten van zijn met groentevulling. 
  2. Chinese noedels: een van de oudste traditionele Chinese lekkernijen.
  3. Gestoomde broodjes met vulling: deze broodjes zijn doorgaans gevuld met rundvlees, varkensvlees, vermicelli, Chinese kool, bonenpasta, champignons en gebakken eieren.
  4. Kleverige rijstballen: deze balletjes zijn gemaakt van kleverige rijstmeel met zoete vulling en worden vaak geserveerd bij de soep.
  5. Wonton: een lekkernij die gemaakt is van tarwebloem en wordt gevuld met vlees. Dit wordt veel met soep gegeten.
  6. Maangebak: beschikt over een vulling van vijf noten gecombineerd met rozen, rode bonenpasta, lotuszaadpasta, steensuiker, gedroogde pruim, ginkgo, zwarte sesam, varkensvlees, eierdooiers of ham. 
  7. Zongzi: een gerecht van kleverige rijst, gewikkeld in rietbladeren en wat vervolgens wordt gestoomd. Dit gerecht kan diverse vullingen bevatten, waaronder vlees of kastanjes.
  8. Rijstgebak: gebak wat gemaakt is van kleverige, gestoomde rijstmeel en in de kleuren wit, rood en geel verkrijgbaar is. 
  9.  Loempia’s: een opgerolde tarwekorst die is gevuld met vlees, bonenpasta of groenten, waarna deze wordt gefrituurd. 
  10. Chinese pannenkoek: deze worden opgerold en gegeten als ontbijt. Ze worden hierbij gevuld met saus, ei, ingemaakte groenten en gefrituurde deegstokjes.

Probeer de Chinese keuken

Ook de Chinese keuken proberen? Ga dan eens langs de lokale toko en sla de lekkerste ingrediënten in. Bovengenoemde recepten zijn zeker de moeite waard. Wij wensen je succes met het uitproberen van de Chinese keuken!

Recente blog artikelen

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok