Galangawortel is een specerij die vooral in de Indonesische en Thaise keuken veel wordt gebruikt. Qua smaak zou je deze specerij kunnen zien als een milde variant van gember. Het is een product dat vers wordt verkocht, al verschijnt het ook wel in poedervorm.
Tegenwoordig is het gebruikelijk dat je galangawortel gewoon in Nederlandse supermarkten kunt kopen. Echter wordt het in Nederland meestal laos, laoswortel of laoskruiden genoemd. Daarom spreken we in de rest van dit artikel ook vooral van laos.
Nuttige info over de plant van herkomst
De laoswortel wordt door velen vooral als specerij gezien. Het is afkomstig van de plant met de naam Alpinia galanga. Het zijn dus de wortelstokken van deze plant die geschikt zijn voor consumptie. Interessant aan deze wortelstokken is dat deze olie bevatten. Deze olie staat bekend als galangol. Aan deze olie worden medicinale kwaliteiten toegeschreven. Hierover lees je aan het einde van dit artikel meer.
Het oogsten en klaarmaken voor verkoop
Van oorsprong komt de laosplant uit de tropische gebieden van deze planeet. Het oogsten van de wortels van deze planten gebeurt simpelweg door de wortels er af te snijden en deze even te laten drogen. Zo nodig worden deze wortels vervolgens schoongemaakt en in goed verkoopbare stukken gesneden. Daarna kunnen ze als verse laos of galangawortel worden verkocht. Een deel van de wortelstukken wordt gebruikt om er laospoeder van te maken.
Geur en smaak
Wanneer je verse laos gaat verwerken, dan zal je merken dat er een lichte geur van af komt die doet denken aan citrus. Tijdens het eten is de smaak echter vergelijkbaar met die van het bekendere gember. Een peperachtig tintje zorgt ervoor dat de smaak redelijk sterk is. In vergelijking met gember smaakt laos over het algemeen echter toch iets milder.
Zo gebruik je laos in gerechten
Net als gember kun je laos in nagenoeg alle soepen en gerechten gebruiken die van zichzelf al een hartig karakter hebben. Zeker stoofgerechten zijn hiervoor geschikt. Doel van het gebruik van laos is normaal gesproken om je gerechten nog net wat meer smaak en pit mee te geven.
Het is hierbij gebruikelijk dat je de poeder of de verse laoswortel in het begin van de bereiding toevoegt aan het geheel, dus bij het maken van de saus of de ‘basis’ van een gerecht. Laos wordt maar zelden rauw of onbewerkt gegeten.
Hulpmiddel tegen pijn op de borst en voor verhogen libido?
Zoals gezegd bevat verse laoswortel een bepaalde hoeveelheid olie. Van deze olie gaan medicinale krachten uit. In vroegere tijden was men er bijvoorbeeld van overtuigd dat het frequent eten van laos pijn op de borst of zelfs hartkloppingen kan verhelpen. Bovendien zou het libido verhoogd worden door het eten van laos. Mensen met kiespijn kauwen bovendien op rauwe stukken laoswortel om de pijn te verminderen.
Of laos bij de bovenstaande problemen écht helpt is niet altijd wetenschappelijk aangetoond. Wel kunnen we met een gerust hart zeggen dat laos een product is dat goed past in een gezond voedingspatroon. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat laos wel degelijk helpt de spijsvertering te verbeteren en misselijkheid te verhelpen.