De Thaise keuken

De Thaise keuken: geliefd over de hele wereld

De Thaise keuken is geliefd over de hele wereld. En dat is niet zonder reden. Ook in ons land willen we steeds verser en gezonder gaan eten, wat hand in hand gaat met Thais eten. De verse kruiden en groente worden slechts even op hoog vuur gebakken, wat de smaak behoud. Ook wordt er nauwelijks plantaardige olie gebruikt bij het bereiden van de gerechten, wat maakt dat Thais eten zowel licht als vetarm is. Wij vertellen je alles over de Thaise keuken, wat de kenmerken hiervan zijn en welke gerechten het populairst zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

De Thaise keuken en haar kenmerken

De Thaise keuken is een gevarieerde keuken, waarbij er gebruik wordt gemaakt van vele ingrediënten, specerijen en kruiden. Veel gerechten hebben een typische pittige smaak. De meeste Thaise gerechten worden in een wok bereid, waarbij er met verse groenten en kruiden gewerkt wordt. Ze worden slechts even op hoog vuur meegebakken met vlees, zodat de vitamines bewaard blijven. Bij Thaise gerechten is rijst de basis en in Thailand serveren ze vooral Pandanrijst of Jasmijnrijst. Pandanrijst is een lekkere, geurende rijst die ook wel Kauw Hom Mali wordt genoemd. Rijst wordt het meest vanuit Thailand geexporteerd. Ook worden noedels daarnaast veel gebruikt voor soepen. De Thaise gerechten brengt men op smaak door kerries. Dit is een mix van diverse kruiden en specerijen. Zo wordt rode kerrie veel gebruikt. Deze kerrie zorgt voor en typerende pittige smaak aan de gerechten. Gele kerrie is tevens populair en wordt veel gebruikt bij kip- en visgerechten. Het zorgt voor een lekkere mint-smaak. Ook de Massaman Kerrie en de pittige Paneng Kerrie worden veel toegepast.

Populaire Thaise gerechten

Wat zijn in de Thaise keuken nu de populairste gerechten? Wij zetten ze op een rijtje: 

  1. Pad Thai: dit zijn gebakken rijstnoedels met pinda, limoen, bosui, taugé, gamba’s, tofu en ei. 
  2. Kip met cashewnoten: cashewnoten met kip, inclusief ui, paprika en rijst. 
  3. Papaya salade: salade die wordt gemaakt van nog niet rijpe papaya, gemengd met pinda, wortel, limoen, vissaus, chilipeper, sperziebonen en gamba’s. 
  4. Massaman Curry: pittige curry met aardappelen, uien en beef. 
  5. Tom Yum: pittige soep met citroengras, limoen, champignons, koriander, Thaise basilicum en gamba’s. 
  6. Tom Kha Kai: kokossoep met o.a. kokosmelk, citroengras, kip en gember.
  7. Pad Krapow Moo Saap: varkensvlees met Thaise basilicum, gecombineerd met sojasaus, chili pepers en suiker.
  8. Yam Neua Yang: een salade van ui, munt, koriander, chili, limoen, knoflook en beef. 
  9. Thaise spareribs: spareribs gemarineerd in vissaus, citroengras, sojasaus chili, knoflook, kokosmelk, gember en honing. 
  10. Mango sticky rice: een dessert van kleefrijst en mango.

Haal de Thaise keuken in huis

Aan de slag met de Thaise keuken? Deze haal je eenvoudig in huis. Bij diverse toko’s kun je de lekkerste Thaise ingrediënten verkrijgen, evenals bij de lokale supermarkt. Weet jij al welke maaltijden je gaat bereiden uit de Thaise keuken?

Recente blog artikelen

Airfryer tips

Truffelmayonaise

Dim sum: Chinese traktaties

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken