Citroengras is een plant die deel uitmaakt van de grassenfamilie. Deze plant is vooral bekend geworden omdat het veelvuldig als ingrediënt wordt gebruikt in Aziatische keukens.
In Indonesië wordt deze plant sereh genoemd. Als gevolg daarvan wordt de naam sereh ook in Nederland vaak gebruikt, tot in supermarkten aan toe. Het is goed om daar rekening mee te houden als je in de supermarkt op zoek bent naar citroengras.
Belangrijke kenmerken
Wanneer we praten over de plant, dan zien we dat deze uit lange stengels bestaat die van groen tot wit verlopen. Deze stengels bestaan uit verschillende lagen. Wat deze kenmerken betreft is citroengras dus goed te vergelijken met prei en bosuien. Echter zijn citroengrasstengels qua textuur wel een stuk stugger. De meeste mensen houden er dan ook niet van daadwerkelijk deze stengels te eten, ongeacht of het rauw, gebakken of gekookt is.
De belangrijkste elementen waar citroengras uit bestaat zijn ketonen, esters, aldehyden, alcoholen en terpenen. Verder is het een plant die rijk is aan antioxidanten.
Herkomst en voorbereiding
Op verschillende plekken in de natuur komt citroengras voor. Dit is het geval in veel Afrikaanse landen, maar ook in India, Vietnam, de Verenigde Staten en Australië. Voordat je het in verse toestand kunt kopen in de supermarkt zijn de wortels ervan al weggegooid. Ook zijn de buitenste bladeren dan meestal verwijderd. Dit omdat deze bladeren te vuil kunnen zijn om nog als voedsel te kunnen dienen.
Een milde zuurheid
Citroengras heeft een smaak die op een fijne manier herkenbaar is. De smaak is namelijk zuurachtig, waarmee het neigt naar citroen. Door de frisse ondertonen kan het echter niet de hoge zuurgraad van citroen evenaren. Dit zorgt ervoor dat citroengras voor veel mensen een toegankelijk ingrediënt vormt.
Tips voor gebruik in de keuken
Vanwege de toegankelijke smaak kun je het gebruiken in tal van gerechten. Zo wordt citroengras onder meer gewaardeerd in curry’s en wokgerechten. Dat is uiteraard niet toevallig, want het is vooral in de Thaise en Indonesische keukens gangbaar om gebruik te maken van citroengras. Het is daarnaast ook inzetbaar als ingrediënt voor een (zelf te maken) saus en voor marinades. Je kunt er ook een stengel van in de rijst doen tijdens de bereiding. Tenslotte worden verse citroengrasstengels soms in een mok heet water gedeponeerd om er een thee van te maken.
Voor welke manier je ook kiest om het te gebruiken in de keuken, belangrijk is dat je het altijd uit de pan haalt voordat je het voedsel opdient. Bijna niemand houdt er namelijk van om de stengels van deze plant daadwerkelijk op te eten, laat staan om erop te kauwen.
Medicinale kwaliteiten
In de traditionele geneeskunde in vooral oosterse landen en de Caraïben wordt citroengras gezien als een plant met een sterke geneeskracht. Zo zou het mensen helpen te genezen van bijvoorbeeld griep, verkoudheid en bronchitis. Verder wordt het in verband gebracht met het verlichten van klachten als gevolg van het prikkelbare darmsyndroom. Hoe dan ook kan het nooit kwaad te proberen klachten te bestrijden met citroengras. Het is immers een veilig en geheel natuurlijk geneeskruid, waarbij de kans op bijwerkingen of andere nadelige effecten echt nihil is.