Chorizo is worst met de textuur van grof gehakt en een flink kruidige smaak. De bekendste variant is de gedroogde chorizo. Deze is ook het meest populair in Spaanse keuken, het land waar deze worsten oorspronkelijk vandaan komen. Het was waarschijnlijk laat in de middeleeuwen dat de chorizoworst in het westen van het land ontstond. Wel is de smaak van de worst nu anders dan destijds. Dit komt vooral door de latere toevoeging van paprika(poeder).
Smaak, textuur en voedingswaarden
Chorizo onderscheidt zich door een grove textuur, een kruidige smaak en een donkerrode kleur. Wat betreft de voedingswaarden valt op dat het vrij veel vetten bevat. Een groot deel hiervan zijn verzadigde vetten. Gunstig is daarentegen wel dat er in chorizo veel eiwitten zitten. Toch zou het niet verkeerd zijn als je deze worst met enige mate zou eten.
Zo wordt chorizo gemaakt
De basis van een goede chorizoworst is in kleine stukken gesneden varkensvlees. Dit vlees heeft uiteindelijk vaak een gehaktachtige structuur. Andere ingrediënten van de worst zijn olie, zout, knoflook en fijngestampte paprika. De belangrijkste smaakmakers zijn paprikapoeder en chilipoeder. Soms wordt er suiker of witte wijn bij gedaan om het mengsel te gisten.
Wanneer men tevreden is over het mengsel wordt het geheel voor een paar dagen gemarineerd. Daarna kunnen er stukken worst van worden gemaakt die dan meestal nog te drogen worden gehangen. Hierbij geldt dat hoe langer een chorizo droogt, hoe steviger de textuur naderhand wordt.
Kruidig, neigend naar pittig
Chorizoworsten hebben een smaak die kruidig tot zeer kruidig aan doet. Sommige mensen ervaren de smaak zelfs als (te) pittig. Goed om te weten is dat vooral de hoeveelheden chilipoeder, paprikapoeder en andere smaakmakers bepalen in hoe pittig de worst smaakt.
De plaats van chorizo in de keuken
Houd je ervan stoof- en pastagerechten te maken en ook om deze genoeg pit mee te geven? Dan is een in stukjes gesneden chorizoworst ideaal om dit doel te bereiken. Uiteraard is chorizo ook ideaal om als beleg te gebruiken op een boterham of een rijk belegde sandwich. De Spanjaarden houden er hierbij van om de worst eerst in olijfolie te frituren. Deze gefrituurde stukjes worst gaan er daar ook goed in als snackjes tijdens feestjes of tapasavonden.
Variaties binnen en buiten Spanje
Over het algemeen wordt Spanje dus als bakermat beschouwd van de chorizo. Het is dan ook niet verrassend dat je in Spanje en in Portugal de meeste varianten van deze worst vindt. Voor mensen die niet van pittig eten houden is het wat dat betreft ideaal dat er ook minder gekruide chorizo’s bestaan. En voor degenen die vetrijk voedsel het liefst mijden bestaan er op het Iberisch schiereiland tegenwoordig ook worsten met minder vet. Dit valt misschien niet los te zien van de opkomst van de runder chorizo’s.
Ook buiten Spanje en Portugal zijn er veel liefhebbers van chorizoworsten. Bij buitenlandse variaties zie je vaak dat de smaak wat is aangepast naar de voorkeuren van de lokale bewoners. Bovendien wordt chorizo in andere landen vaker als vers vlees verkocht. In Spanje zijn de gedroogde chorizo’s juist meer geliefd.