De Spaanse keuken: een verrassende keuken
De Spaanse keuken is een verrassende keuken en heeft gevarieerde en veelzijdige ingrediënten en gerechten. Dit maakt dat er voor ieder wel wat wils is. Maar wat houdt deze keuken precies in, wat zijn de kenmerken en welke gerechten zijn het populairst om te serveren? Wij zochten het uit en vertellen je alles over de Spaanse keuken. Lees snel verder voor meer informatie.
Kenmerkend voor de Spaanse keuken
De Spaanse keuken kent diverse traditionele producten die zij in hun gerechten toepassen. Zeer bekend is de chorizo, ook wel de Spaanse knoflookworst genoemd. Deze worst is rood van kleur en smaakt kruidig. Een ander bekend ingrediënt voor gerechten is de pimiento choricero. Dit is paprikapoeder. Ook staat Spanje bekend om haar rijke hamsoorten, zoals de Jamón ibérico, Aragon en de Jamón Serrano. De Jamón Serrano is zelfs wereldwijd bekend. De meest lekkere olijven komen uit de omgeving van Sevilla, waar er een droog klimaat heerst. Doordat er volop zon is, worden hier de lekkerste olijven gekweekt. Tapas is ook kenmerkend voor deze keuken en wekt de eetlust op. Het wordt veel naast bier geserveerd of andere alcoholische dranken zoals wijn en sherry. In Spanje zijn er diverse soorten tapas, die ook per regio verschillend zijn.
Populaire Spaanse gerechten
Welke gerechten uit de Spaanse keuken zijn het meest populair? Wij zetten ze op een rijtje:
- Paella: dit gerecht wordt bereid met kip, konijnenvlees, maar hier kunnen ook slakken aan worden toegevoegd. Dit wordt in een speciale pan met rijst gekookt.
- Cocido Madrileño: een Madrileense stoofpot met wintergroenten, kikkererwten, worstjes, spek en varkensvlees.
- Tortilla de patatas: een aardappelomelet met geklutst ei wat ook vaak samen wordt gebakken met courgette, chorizo en ui.
- Pulpo a Feira: een gekookte octopus die in dunne plakjes wordt geserveerd met een scheut olijfolie, paprika en grof zout. Het wordt vaak met gekookte aardappelen gegeten.
- Croquetas: kroketten, maar dan net even anders. Ze kunnen bijna ieder ingrediënt bevatten, maar kabeljauw, paddestoelen en Spaanse ham is een combinatie die het meest voorkomt.
- Migas: oud brood dat wordt verkruimeld en gebakken wordt met diverse ingrediënten, zoals worstjes, vlees of groenten.
- Papas arrugadas: gerimpelde aardappelen met pittige mojo picon saus.
- Fabada asturiana: een stoofpot met als hoofdingrediënt fabas, een witte boom die uren wordt gekookt. Dit wordt vervolgens vermengd met spek, chorizo, varkensvlees en morcilla bloedworst.
- Empanadas: deegwaren die zijn gevuld met vlees of vis. Hierbij worden de hapjes gefrituurd en vervolgens in de oven gebakken.
- Albondigas: Spaanse balletjes in tomatensaus die een pikante smaak hebben vanwege de rode peper in de saus.
Probeer de Spaanse keuken
Wil jij de Spaanse keuken naar jouw eettafel halen? Bekijk dan eens welke van bovenstaande gerechten je lekker lijken en zoek de recepten online op. Alle ingrediënten zijn vaak bij de lokale supermarkt verkrijgbaar. Kies je voor gerechten uit de Spaanse keuken, dan ervaar je een geweldige variatie aan smaken.