Zuurkool

Samenvatting Artikel

zuurkool

Zuurkool is gesneden witte kool die dankzij een natuurlijk proces van fermentatie zuur is geworden. Van oorsprong komt het waarschijnlijk uit het noorden van China. In de loop van de eeuwen is het vervolgens in Europa terechtgekomen. Tegenwoordig is het vooral in het midden en oosten van Europa populair. In Nederland kwam het pas tegen 1800 in opkomst. 

Een gezonde klassieker

Het wordt algemeen erkend dat zuurkool gezond is. De manier waarop zuurkool tot stand komt – via fermentatie – draagt daar ook aan bij. Hoe dan ook zitten er veel vitaminen (B, C en K) en mineralen (ijzer, mangaan en natrium) in. Bovendien is het opvallend arm aan vetten en calorieën. Zuurkool wordt ook nog eens in verband gebracht met het stimuleren van de spijsvertering, het verhelpen van stress en het verlagen van de kans op het ontstaan van diverse ziektes.

Als het je doel is een zo gezond mogelijke kant-en-klare zuurkool te kopen, neem dan een variant met zo min mogelijk toegevoegde conserveringsmiddelen en suikers. Het toevoegen van een groot stuk vlees met veel verzadigde vetten is dan trouwens ook niet aan te raden.

Zo wordt zuurkool klaargemaakt

Bij zuurkool draait het allemaal om een witte kool. De buitenste bladeren en de pit worden hier eerst van verwijderd. Wat overblijft wordt in kleine stukjes gesneden en gezouten. Afgedekt zal het geheel nu fermenteren tot zuurkool zoals we dit kennen. Tijdens dit proces worden suikers en zetmeel getransformeerd tot melkzuur. Meestal gebeurt dit fermenteren fabrieksmatig, maar als je hier de juiste materialen voor hebt zou je dit ook thuis kunnen doen.

Na hooguit acht weken is zuurkool klaar voor gebruik. Je zou het dan meteen kunnen consumeren, al is het misschien gebruikelijker om de groenten eerst op te warmen. Even koken is hiervoor een goede manier. Kook dit wel op laag vuur en voor een korte tijd, anders gaan er te veel vitaminen verloren.

Zuur

Dat zuurkool een zure smaak heeft zal voor weinig mensen als een verrassing komen. Wanneer je het helemaal zelf klaarmaakt kun je evenwel het nodige doen om de smaak helemaal naar je hand te zetten. Zeker als je het mengt met andere ingrediënten hoeft het uiteindelijke resultaat niet heel zuur te smaken.

Geliefd onderdeel van stamppotten

In de Nederlandse keuken is het heel gebruikelijk om zuurkool als onderdeel van een stamppot te gebruiken. Hierbij wordt het dikwijls gemengd met aardappelen of aardappelpuree. Deze aardappelen zijn trouwens wel apart gegaard. De beide hoofdbestanddelen worden vervolgens door elkaar gestampt of geprakt. 

Veel mensen kiezen ervoor om dit mengsel samen te laten gaan met een losse rookworst. Als vlees wordt echter ook weleens gehakt gebruikt. Het is dan gangbaar deze gehakt met de aardappel en zuurkool te mengen en dit als één geheel (zuurkoolschotel) in de oven te verhitten. 

Wat als je het te zuur vindt?

Relatief veel mensen houden van zuurkool en eten het ook graag vanwege de gezondheidsvoordelen ervan. Niet iedereen is fan van de zure smaak ervan. Om de smaak minder zuur te maken kun je de kool vooraf even onder de kraan houden. Zoete of kruidige smaakmakers toevoegen tijdens de laatste stap van de bereiding kan natuurlijk ook. 

Recente blog artikelen

Witte wijn kopen: 5 tips om te besparen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch