De Nederlandse keuken

Samenvatting Artikel

Nederlandse keuken

De Nederlandse keuken: lekker en eenvoudig

De Nederlandse keuken staat bekend om haar lekkere en eenvoudige gerechten. Doordat het klimaat vrij winters is, groeien er weinig gewassen buiten de kas. Dit betekent dat er veel aardappelen, groente en vlees worden gegeten. Lekker eten speelt in vergelijking met andere landen een minder belangrijke rol in Nederland, maar er komt steeds meer aandacht voor eten en de vele mogelijkheden die er zijn. Onder Nederlandse gerechten vallen onder andere erwtensoep, stamppot en hutspot, maar Nederlandse gerechten zijn zoveel meer dan dat. Wij vertellen je alles over de Nederlandse keuken, de kenmerken hiervan en welke gerechten het populairst zijn.

Kenmerkend voor de Nederlandse keuken

De Nederlandse keuken is naast het feit dat ze bekend is om haar stamppotten en erwtensoep soms lastig te definiëren. Dit komt doordat Nederland een multiculturele samenleving is en altijd open heeft gestaan voor invloeden van buitenaf. Zo zijn er in deze keuken diverse invloeden te vinden uit de Franse en Italiaanse keuken, maar worden deze ook verder van huis gezocht. Inmiddels wordt er in vrijwel iedere bistro hummus geserveerd en kun je in diverse Turkse zaken kapsalon eten. In de tijden van de VOC werden er veel kruiden naar Nederland geïmporteerd, wat de Nederlandse gerechten tevens heeft verrijkt.

Populaire Nederlandse gerechten

Wat zijn in de Nederlandse keuken de meest populaire gerechten? Wij zetten enkele smaakvolle gerechten voor je op een rijtje: 

  1. Boerenkool: een stamppot van gesneden boerenkool, aardappels, melk, boter, peper, zout en nootmuskaat met een vleugje mosterd. Het wordt standaard gegeten met een lekkere rookworst.
  2. Zuurkool: een stamppot van gesneden witte kool, die wordt geconserveerd middels de inwerking van diverse melkzuren. Hierbij worden tevens aardappelen, kruidnagels, boter, een appel, een bouillonblokje en rookworsten gebruikt.
  3. Hutspot: een stamppot van wortelen, uien en aardappelen.
  4. Bitterballen: een veel gegeten snack in Nederland. Het is een gefrituurd klein rond vleesragout balletje.
  5. Haring: een vis die rauw gegeten wordt door Nederlanders. Doorgaans wordt deze gegeten met fijn gesnipperde uitjes erop en schijfjes zoete augurk.
  6. Erwtensoep: een soep die gemaakt is van spliterwten, knolselderij, wortel, prei, ui en aardappel. Doorgaans wordt er ook rookworst in stukken gesneden en aan de soep toegevoegd.
  7. Patat: Nederlandse patat is dikker dan gewone patat en wordt traditioneel in een papieren kegel geserveerd.
  8. Stroopwafels: een heerlijk tussendoortje. Dit zijn twee wafels waar stroop tussen gesmeerd is.
  9. Poffertjes: dit zijn een soort mini pannenkoekjes waar een dikke laag poedersuiker overheen wordt gestrooid. Ook wordt er een klontje boter tussen de poffertjes geplaatst, wat zal smelten en voor extra smaak zorgt.
  10. Kaas: kaas is typisch Nederlands. Denk aan kaas van Old Amsterdam of boerenkaas. Dit wordt niet alleen op brood gegeten, maar ook gebruikt voor borrelhapjes.

Aan de slag met de Nederlandse keuken

Als je de Nederlandse keuken wilt ervaren, zijn bovenstaande gerechten zeker een aanrader. Je kunt de recepten eenvoudig en snel online vinden en iedere supermarkt heeft wel de geschikte ingrediënten hiervoor. Van gerechten uit de Nederlandse keuken zal je heerlijk smullen.

Recente blog artikelen

De betekenis van clubkleuren en hun impact op gemeenschappen

Tips om de tafel gezellig te dekken met kerst

Waarom vtm go de ideale gratis streamingdienst voor belgen is

Verken de betekenis van verborgen termen en context in taal

Alles wat je moet weten over kindgebonden budget in 2023

Geniet van heerlijke fruitgebakjes: variaties en recepten