Surinaamse keuken

Samenvatting Artikel

Surinaamse keuken feature image 01

De Surinaamse keuken: welke gerechten zijn hieruit het meest populair?

De Surinaamse keuken staat bekend als een van de meest gevarieerde keukens die er is. Hoe dit precies komt? De bevolking van Suriname bestaat uit Javanen, Creolen, Hindoestanen, Chinezen en vele andere bevolkingsgroepen. Dit heeft veel invloed gehad op de manier waarop er in Suriname eten werd bereid. In dit artikel gaan wij dieper in op de kenmerken van de Surinaamse keuken en wat de meest populaire gerechten uit deze keuken zijn.

Kenmerken van de Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken heeft diverse gerechten te bieden, maar de basis van de meeste gerechten bestaat uit rot, rijst en aardvruchten waaronder cassave, Chinese tayer, pomtayer en napi. In Surinaamse gerechten wordt vaak kip gebruikt, maar ook bakkeljauw (gedroogde en gezouten kabeljauw) en zoutvlees (gekruid en gepekeld rundvlees). Groenten zoals sopropo, aubergine, antroewa en kousenband worden tevens veel in de gerechten gebruikt. De Surinaamse keuken gebruikt bovendien bladgroenten zoals klaroen, bitawiri en tajerblad, maar ook amsoi, wat een bron van vitaminen en mineralen is. De gerechten worden afgemaakt met diverse smaakmakers zoals ketjap, sojasaus, knoflook, gember, maggiblokjes of hete Madame Jeanette peper. Wat zijn de meest populaire gerechten die hiermee worden gemaakt? 

Roti

Roti is misschien wel het meest populaire gerecht uit de Surinaamse keuken. Roti is ook wel een typisch Hindoestaans gerecht. Het is een ongezoete broodpannenkoek waar verschillende ingrediënten aan toegevoegd kunnen zijn.. Zo bestaat Surinaamse roti vooral uit gemalen gele spliterwten of aardappelen, wat wordt afgemaakt met chilipeper en komijn. Surinaamse roti wordt met verschillende bijgerechten geserveerd, zoals knoflook, hardgekookte eieren, ui en diverse soorten vlees zoals kip of eend. Deze bijgerechten worden gekruid met masala. Dit is een mengsel van gemalen specerijen. Heb jij al eens roti gegeten?

Heri Heri

Heri Heri is een traditioneel recept uit de Surinaamse keuken en bestaat uit aardvruchten, waaronder cassave, bananen en aardappelen. Deze aardvruchten worden met gezouten vis gecombineerd. Zeker de moeite waard om eens te proeven!

Bakabana

Nog zo’n populair gerecht is bakabana. Dit gerecht wordt gemaakt van groene bakbananen en is een overheerlijke zoete snack die je zeker moet proberen!

Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst worden in Suriname op een andere manier bereid dan je hier in Nederland gewend bent, waardoor ze zeker het proeven waard zijn. Ze worden op zijn Surinaams gekruid en je krijgt er ook nog kip met kleine worstjes bij, wat wordt toegevoegd aan de saus. Het gerecht is in zijn geheel zeer smaakvol en vult goed. 

Pom

Pom is een zeer bekend Surinaams gerecht. Het is een ovenschotel waarbij het basis ingrediënt tayer of pomtayer is. Dit is een knolsoort die groeit in het binnenland van Suriname. De tayer wordt vervolgens gecombineerd met tomaat, uien en kip. Pom wordt doorgaans met kip, witte rijst en een pasteitje gegeten. Erg lekker! De smaak is niet te vergelijken met dingen die je eerder geproefd hebt en is een combinatie van zoet en een beetje zuur.

Pindasoep

En wat dacht je van pindasoep? Deze krachtige bouillon wordt van pindakaas gemaakt. Welke soort pindakaas gebruikt wordt, is erg bepalend voor hoe de soep uiteindelijk smaakt. Pindasoep wordt veel gegeten in Suriname en is een van de topgerechten van daar.

Welke gerechten uit de Surinaamse keuken ga jij proberen? 

Recente blog artikelen

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok