Spaanse rode wijnen

Samenvatting Artikel

Spaanse rode wijnen afbeelding 01

Alles over Spaanse rode wijnen

Spaanse rode wijn is wereldwijd zeer geliefd en Spaanse wijnen op zich zijn niet meer weg te denken. De beroemde rode wijnen worden gemaakt van speciale druiven, waaronder de Tempranillo en de Garnacha druif. Dat rode wijn uit Spanje zo geliefd is bij wijnkenners is niet zonder reden. Wij vertellen je alles over Spaanse rode wijnen. Lees snel verder voor meer informatie.

Spaanse druivenrassen

Allereerst is het goed te weten dat de Spaanse bodem meer dan 600 druivenrassen kent. Zo zijn de meest bekende Spaanse druiven de Tempranillo en de Garnacha. Ook Cabernet Sauvignon en Chardonnay kun je op deze bodem vinden. Spanje combineert namelijk diverse internationale druivenrassen. Ben je op zoek naar rode wijnen uit Spanje, dan is Rioja een typische rode wijn die je eens moet proeven. Rioja is tevens een belangrijke wijnstreek in het noorden van Spanje. Al sinds de Romeinse tijd werd hier wijn geproduceerd. Maar wat is precies het verschil tussen de Tempranillo druif en de Garnacha druif? Daar vertellen we je hieronder meer over.

De Tempranillo druif

De Tempranillo druif is misschien wel het bekendste druivenras voor rode wijn uit Spanje. Deze druif is ook wel de basis voor verschillende Spaanse Rioja’s. De Tempranillo druif kun je herkennen aan zijn donkere kleur en dikke schil. Ook rijpt de druif vrij snel. Tempranillo dankt dan ook zijn naam aan de snelle rijping, omdat ‘Temprano’ ook wel ‘vroeg’ betekent. Deze druif wordt gebruikt voor lekkere Spaanse rode wijnen met rijp fruit, een donkere kleur en een lage zuurtegraad. Hierdoor is de wijn van deze druiven zeer toegankelijk.

De Garnacha druif

Ook een druif die veel voor Spaanse rode wijn gebruikt wordt, is de Garnacha druif. Spanje staat bekend om haar hete temperaturen in de zomer. Echter, de Garnacha druif is hier goed tegen bestand. Het gebruik van deze druif heeft sterke en fruitige rode wijn als resultaat. Deze druif wordt in Frankrijk ook wel ‘Grenache’ genoemd. Als je druiven van oudere stokken hebt, levert dit vooral heerlijke wijnen op. Calatayud staat bijvoorbeeld bekend om de diverse oude wijnstokken. Deze zijn vaak wel ouder dan 50 jaar. Het gebruik van deze stokken zorgt voor geconcentreerde wijnen, wat komt doordat de plant minder energie hoeft te verdelen over de druiven. Hoe dat precies zit? Er zitten simpelweg minder druiven aan deze oudere wijnstokken. De wijngaard heeft dan weliswaar een mindere opbrengst, maar levert wel bijzondere wijnen op die zeker het proeven waard zijn.

Spaanse rode wijnen en gerechten

In Spanje houden mensen van gerechten die hoog op smaak zijn. Denk aan hartige gerechten die flink gekruid zijn en ook vaak zijn voorzien van pepers en knoflook. Niet alleen de vleesgerechten hebben een stevige smaak, maar ook de vis- en gevogelte gerechten. Veel Spaanse rode wijnen passen hier precies bij. De Spaanse rode wijnen zijn namelijk krachtig van aard. Ze kunnen dan ook het beste geserveerd worden bij stoofgerechten van wild, vlees, gebakken of geroosterd vlees, en harde kazen.

Heb jij al zin om al die heerlijke Spaanse wijnen te proeven?

Recente blog artikelen

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok