Rode peper

Samenvatting Artikel

Rode peper feature image 01

Rode peper zou je kunnen zien als verzamelnaam van chilipepers. Deze zijn meestal roodkleurig en langwerpig. Chilipepers worden in het Nederlands ook vaak als Spaanse pepers aangeduid. Rode pepers zijn afkomstig van planten uit de nachtschadefamilie, namelijk het geslacht Capsicum. Van oorsprong komen deze planten uit Midden-Amerika, al worden ze tegenwoordig verspreid over de hele wereld geteeld.

Rijk aan vitaminen en mineralen

Het hangt er weliswaar deels van af met welke rode peper je te maken hebt, maar toch: meestal zitten er in deze pepers veel gezonde stofjes. Mineralen die erin zitten zijn bijvoorbeeld fosfor, ijzer, magnesium en kalium 1. Verder bevatten rode pepers vitamine C en B6. Van de stof capsaïcine (die verantwoordelijk is voor de pittigheid) gaat bovendien een antibacteriële werking uit. 

Waarom zijn chilipepers soms niet roodgekleurd?

Bijzonder aan chilipepers is dat je deze vaak ook al kunt eten wanneer ze eigenlijk nog niet rijp zijn 2. Ze moeten dan wel afkomstig zijn van planten die zodanig gekweekt zijn dat de onrijpe vrucht ervan al eetbaar is. In dat geval hebben ze een groene kleur, al komen tegenwoordig ook witte, gele en oranje varianten voor. Voor de smaak maakt dit uiteindelijk weinig verschil. Het grote voordeel van dit alles schuilt ‘m in de langere houdbaarheid. 

De planten waar rode pepers aan groeien worden in veel delen van de wereld geteeld. In Europa gebeurt dit vooral in de landen die aan de Middellandse Zee liggen.

Zo leer je meer over de mate van pittigheid

Rode pepers zijn pikant, zo veel is duidelijk. Maar iedereen die weleens geëxperimenteerd heeft met deze pepers weet dat de mate van pittigheid gigantisch kan uiteenlopen. Het zou daarom verstandig zijn als je op een gestructureerde manier zou uitzoeken hoe ver je hiermee kunt gaan. 

De zogeheten Scovilleschaal kan je hiermee uitstekend van dienst zijn 3. Deze schaal behelst een methode waarmee de pittigheid van chilipepers (en daarvan afgeleide producten) wordt gemeten. Dit gebeurt door de concentratie van capsaïcine te meten. Interessant om nu alvast te weten is dat de welbekende jalapeñopepers bijvoorbeeld een waarde hebben van 2.500 tot 30.000. Cayennepepers zitten zelfs tussen de 30.000 en de 50.000. Besef je daarbij dat de meeste Nederlanders een waarde van 1000 al als pikant beschouwen.

Ideaal om gerechten of sauzen meer pit te geven

Het mag duidelijk zijn dat rode pepers vooral gebruikt worden om gerechten meer pit mee te geven. Gebruikelijk is hierbij dat je een verse peper meebakt in de pan en deze er voor consumptie weer uithaalt. Zo blijft de pittigheid meestal wel beheersbaar. Een gerecht wordt beduidend heter als je een peper echt in een maaltijd of een saus verwerkt. Dit geldt al helemaal als je ook de zaadlijsten mee verwerkt. De zaadlijsten worden namelijk over het algemeen als het meest pittige onderdeel beschouwd.

Goed hulpmiddel voor mensen die willen afvallen

Los van de mineralen en vitaminen die een rode peper bezit zijn aan deze peper nog meer voordelen voor de gezondheid verbonden. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat je van het eten van pittige gerechten meer verzadigd raakt en dus minder eetlust ervaart 4. Bovendien wordt de vetverbranding door chilipepers gestimuleerd 5. Dit biedt grote mogelijkheden voor mensen die graag willen afvallen.

1 https://drogespieren.nl/gezondheid/waarom-rode-peper-zo-gezond-is

2 https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_peper

3 https://nl.wikipedia.org/wiki/Scovilleschaal

4 https://www.gezondheidsnet.nl/spaanse-peper-vermindert-honger

5 https://www.gezondheidsnet.nl/rode-peper-voorkomt-het-jojo-effect

Recente blog artikelen

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok