Sesamolie

Samenvatting Artikel

sesam olie

Sesamolie is olie die wordt geperst uit zaadjes van de sesamplant. Van oorsprong komt deze plant uit Afrika. Nadat de gezondheidsvoordelen van sesamzaadjes werden ontdekt werd de plant echter al snel verspreid tot in verschillende gebieden in Azië. Aldaar wordt de sesamplant nog steeds volop gecultiveerd, onder andere dus om olie uit de zaadjes te persen. Waarom deze olie goed is voor de gezondheid en hoe je het in de keuken kunt gebruiken wordt hieronder verder uitgelegd.

Kenmerken

Sesamolie van goede kwaliteit beschikt niet over andere ingrediënten dan de uit sesamzaadjes gewonnen olie zelf. Een belangrijk voordeel van dit product wordt gevormd door de voedingswaarden. Voor velen zijn deze waarden ook dé reden om sesamolie te verkiezen boven andere soorten olie. 

Olie van sesamzaadjes is met name zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetten. Dit zijn de meest gezonde vetten die je kunt nemen. Deze vetten leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van een te hoog cholesterolgehalte in je bloed. Hiernaast is deze olie rijk aan omega 6 vetzuren. Ook dit zijn vetzuren die cruciaal zijn voor de gezondheid, vooral ten aanzien van je hart en bloedvaten.

Over het persen van sesamzaadjes

Het produceren van sesamolie is een vrij overzichtelijk proces. Deze olie wordt simpelweg verkregen door de zaadjes van sesamplanten (oftewel sesamzaadjes) uit te persen. Hierbij zijn er in principe twee mogelijkheden. De zaadjes kunnen geperst worden nadat deze zijn geroosterd. De olie krijgt dan een bruine kleur. Pers je de zaadjes in rauwe toestand, dan zal de olie een lichte kleur krijgen.

Een neutrale tot nootachtige smaak

Hoe sesamolie smaakt hangt vooral af van de manier waarop deze is geproduceerd. Olie van rauw sesamzaad smaakt redelijk neutraal. Gaat het echter om olie die gemaakt is van geroosterde zaadjes, dan is de smaak allerminst neutraal te noemen. Er gaat dan een vrij krachtige nootachtige smaak van uit. 

Ideaal als smaakmaker of dressing

In Aziatische keuken wordt sesamolie meestal op het laatste moment toegevoegd aan een gerecht. Op deze manier blijft de unieke smaak van deze olie het best intact. Je kunt het om die reden ook bij uitstek als saladedressing of als ingrediënt voor een zelf te maken saus of marinade gebruiken. 

In principe kun je de olie ook wel gebruiken om in te bakken, al kan de smaak van de olie hierdoor wel minder worden. Wokken of frituren in sesamolie wordt over het algemeen afgeraden.

Ook inzetbaar voor huidverzorging en pijnstilling

In vooral (maar niet alleen) ayurvedische kringen wordt sesamolie zeker niet alleen gebruikt als voedsel. Sesamolie wordt namelijk ook op andere manieren in verband gebracht met gezondheidsvoordelen. Zo wordt deze olie door sommigen direct op de huid gesmeerd. Dit omdat dit een bijdrage zou leveren aan de instandhouding van een gezonde huid. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat sesamolie kwaliteiten heeft op het gebied van pijnstilling en ontstekingsremming. 

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis