Parelgierst

Samenvatting Artikel

Sorghum afbeelding 01

Parelgierst is een van de meest bekende gierstsoorten. Het is een gewas dat al duizenden jaren oud is. Oorspronkelijk komt het uit de Sahel, een tropische en vochtige landstrook in Afrika. Parelgierst is uitstekend bestand tegen droogte, mede waardoor het tegenwoordig ook in onder meer India wordt verbouwd. In delen van India en veel Afrikaanse landen wordt het graanproduct parelgierst als hoofdvoedsel gebruikt.

Gezond alternatief voor rijst

Parelgierst wordt algemeen beschouwd als een gezond alternatief voor rijst. Een belangrijk kenmerk van parelgierst is dat het licht verteerbaar is. Voordelig is bovendien dat er veel eiwitten, onverzadigde vetten en ijzer in zit. Daarnaast is parelgierst rijk aan vitaminen en mineralen als magnesium, fluor, fosfor en silicium1

Ook mag niet onvermeld blijven dat er veel antioxidanten in zitten. Een van deze antioxidanten (ocotriënolen) wordt zelfs sterk in verband gebracht met het remmen van de groei van diverse soorten kanker. Bovendien wordt door de aanwezige tocotriënolen schade ten gevolge van straling tegengegaan.

Wetenswaardigheden over de productie

Bij voorkeur groeien gierstkorrels in droge en warme omstandigheden. Om goed te kunnen rijpen heeft het vooral heel veel zonlicht nodig. Van huis uit hebben de zaadjes een behoorlijk hard velletje. Voordat het kan worden geconsumeerd worden deze velletjes altijd eerst verwijderd.

Een lichtzoete maar neutrale smaak

Klaargemaakte parelgierst dat verder niet op een speciale manier is bewerkt heeft van zichzelf een milde, zoete smaak. Over het algemeen geldt dat je bereide gierst mengt met andere voedingsmiddelen. De gierst neemt dan de smaak van de (kruiden of saus van de) andere waren over.

Zo bereid je parelgierst het best

Als je een zakje parelgierst hebt weten te bemachtigen, dan kun je bij het klaarmaken rekenen op zo’n 50 à 75 gram (ongekookte) gierst per persoon. Doe er ongeveer 2,5 keer zo veel water bij met wat zout en breng het aan de kook2. Ideaal is om het zo’n twintig minuten te laten koken zonder deksel op de pan. Na deze kooktijd kun je naar believen met smaakmakers het geheel verder op smaak brengen.

Parelgierst komt normaal gesproken in de vorm van graankorrels, te vergelijken met rijst. Ook bestaat het in vlokken- en meelvorm. Met weinig moeite zou je het ook kunnen verwerken tot pap of puree.

Ook nuttig voor vogels en jongleurs

Veel soorten gierst, waaronder dus ook parelgierst, worden niet alleen gebruikt als voedsel voor mensen. Het wordt namelijk ook veelvuldig ingezet als hoofdbestanddeel van vogelzaad. Vogels zijn hier namelijk dol op en bovendien is het erg gezond voor ze. 
Een andere opmerkelijke manier waarop (parel)gierstkorrels worden gebruikt heeft alles te maken met jongleren. Jongleerballetjes worden namelijk vaak gevuld met deze korreltjes3. Dit om de kunst van het jongleren met ‘geluidseffecten’ nog meer aanzien te geven.

1 https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105977-de-geneeskracht-van-gierst.html
2 https://veganistischkoken.nl/gierst/
3 https://nl.wikipedia.org/wiki/Gierst

Recente blog artikelen

Witte wijn kopen: 5 tips om te besparen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch