Kokosmelk is een vloeistof met een melkwitte kleur. Deze vloeistof wordt gewonnen uit het kiemwit van kokosnoten. Door het ontbreken van andere ingrediënten heeft kokosmelk meestal een sterke kokossmaak. In Nederlandse supermarkten vind je het in verpakkingen van karton of blik. Vooral in keukens in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied wordt er veel van gebruikgemaakt.
Ingrediënten en voedingswaarden
Wat betreft de ingrediënten kunnen we vrij kort zijn. Het enige echte ingrediënt is namelijk simpelweg kokosmelk. Aan veel soorten kokosmelk worden wel nog stoffen toegevoegd die de smaak en/of de textuur verbeteren. Wil je het echter zo gezond mogelijk houden, dan kun je het best een variant nemen met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen.
Van kokosmelk is bekend dat er veel vetten in zitten. In de normale varianten (dus niet de light versies) gaat het om 17 tot 25 procent. Dit zijn bovendien vooral verzadigde vetten. Hiervan wordt vaak gezegd dat deze het cholesterolgehalte in je bloed verhogen, iets dat niet wenselijk is. Echter zijn er ook wetenschappers die deze theorie in twijfel trekken. In hoeverre je kokosmelk als gezond product kunt beschouwen blijft dus nog even onduidelijk. Wel lijkt het gezien de grote hoeveelheden calorieën en dus ook vetten verstandig het met mate te gebruiken.
Zo komt kokosmelk tot stand
Kokosmelk zoals je dit in een verpakking vindt is niet het rechtstreekse vocht dat uit een kokosnoot komt. Dit vocht wordt namelijk kokoswater genoemd. De melk wordt gemaakt door het vruchtvlees van de kokosnoot te mengen met water. Het wordt dan meerdere keren gekneed en uitgeknepen, net zo lang totdat de textuur naar wens is. Om deze textuur en ook de smaak te perfectioneren wordt er overigens vaak nog extra kokosroom toegevoegd.
De smaak van kokosmelk
Kokosmelk heeft een duidelijke kokossmaak, zeker als je het zo uit de verpakking zou drinken. Echter zijn er maar weinig mensen die dit doen. Wanneer je kokosmelk in een gerecht verwerkt, dan zal de kokossmaak meestal vrij subtiel op de achtergrond aanwezig zijn in je uiteindelijke maaltijd.
Smaakmaker in curry’s en ideale vervanger van kookroom
Het is vooral in currygerechten met een (zeer) pikante smaak waarin de toevoeging van kokosmelk ideaal is. De kokossmaak weet namelijk op perfecte wijze de scherpe kantjes van de pittigheid te maskeren. Bovendien krijgt een curry hier de perfecte textuur door, zeker als je het geheel (dus inclusief de kokosmelk) lang genoeg laat sudderen.
Los daarvan is het een geliefd product bij met name veganisten. Zij maken namelijk geen gebruik van kookroom, want hier zit koemelkeiwit in. Als vervanger van kookroom is kokosmelk dan ook bruikbaar in talrijke stoofgerechten, pasta’s, soepen en rijstgerechten.
Inzetbaar als dorstlesser?
Zoals gezegd zijn er maar weinig mensen die kokosmelk rechtstreeks uit de verpakking drinken. Daarvoor wordt deze vloeistof te vet- en calorieënrijk gevonden. Dat neemt niet weg dat voor velen de smaak van kokos onweerstaanbaar is. Daarom zijn er kokosdranken op de markt gebracht die wel degelijk geschikt zijn als dorstlesser. Aan deze dranken zijn naast kokosvocht ingrediënten als rijst of soja toegevoegd.