Foie gras

Samenvatting Artikel

foie gras

Foie gras is de letterlijke Franse vertaling van vette lever. Voor het voedingsmiddel dat deze naam draagt is dit een toepasselijke naam. We hebben het hier namelijk over etenswaren die afkomstig zijn van de levers van vetgemeste ganzen en eenden. In diverse landen wordt de hiervan afkomstige ganzenleverpaté en -terrine beschouwd als delicatesse. Het wordt vooral in verband gebracht met de Franse keuken, al werd soortgelijk voedsel al vele eeuwen geleden ook door de Egyptenaren geproduceerd.

Wat je moet weten over de voedingswaarden

De meeste soorten foie gras bevatten veel calorieën. Daarnaast is bekend dat producten die afkomstig zijn van de lever van ganzen of eenden behoorlijk vetrijk zijn. Bovendien zitten er (meer dan) genoeg koolhydraten in. Mocht je dus graag foie gras eten, dan is het slim om dit met mate te doen. Het feit dat dit toch al als delicatesse wordt gezien helpt je daar gelukkig bij.

Zo komen eenden- en ganzenleverproducten tot stand

Foie gras wordt tegenwoordig dus vooral als Franse lekkernij beschouwd. Men gebruikt hiervoor het liefst grote, gefokte Toulouse ganzen als basis. Vanuit economisch oogpunt wordt er ook vaak gebruik gemaakt van eenden. Zoals gezegd worden deze dieren in de aanloop naar de slacht vetgemest. Het toedienen van (zwaar) voedsel aan eenden en ganzen kan zowel mechanisch als pneumatisch geschieden. Zodoende kan de lever van een eend soms wel meer dan een kilo wegen op het moment van slachting. Ganzenlevers wegen dan meestal 600 tot 800 gram. De galblaas moet na de slachting overigens nog wel worden weggesneden.

Tegenwoordig wordt foie gras overigens behalve in Frankrijk ook geproduceerd in Spanje, België, Hongarije en Bulgarije.

Handige informatie over de smaakverschillen

Wanneer je foie gras van de gans eet, dan zal je een subtiele smaak waarnemen. Leverproducten van de eend worden over het algemeen als rijker beschouwd. Dit zou kunnen komen door het feit dat bij eenden reflux van gal optreedt tijdens de slacht. 

Als voorgerecht, broodbeleg of uienconfituur

Foie gras heeft over het algemeen een fijne, smeuïge structuur. Daardoor is het zeer eenvoudig te smeren. In landen als Nederland is het dan ook populair als broodbeleg, of als beleg op een luxe belegde sandwich. Losse plakjes paté worden evenwel in restaurants aangeboden als voorgerecht. Wanneer we het hebben over de door Fransen zo geliefde delicatesse, dan zien we dat dit vaak samengaat met een uienconfituur of veenbessen. Daarbij houdt men ervan om de foie gras zelf nog beter op smaak te brengen met smaakmakers en sterke drank.

Frans cultureel erfgoed

In sommige landen in Europa is het verboden om foie gras te produceren op de manier zoals eerder in dit artikel is beschreven. Dit soort producten importeren mag zeker binnen de Europese Unie wél. Welnu, de Fransen hebben hun eigen foie gras producten sinds 2005 zelfs een wettelijk beschermde status gegeven. Sindsdien geldt het daarom als Frans cultureel erfgoed. Hiermee hebben de Fransen de toekomst van hun eenden- en ganzenleverproducten min of meer veiliggesteld.

Recente blog artikelen

Witte wijn kopen: 5 tips om te besparen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch