De Franse keuken

De Franse keuken: chique en veelzijdig

De Franse keuken is chique, veelzijdig en wordt wereldwijd geroemd om haar uitstekende kwaliteit. De Fransen hechten veel waarde aan afwisselende gerechten en trekt hier gerust meerdere uren voor uit. Eten is voor hen namelijk een van de belangrijkste aspecten van het leven. De kookkunst maakt dan ook deel uit van de Franse cultuur. Wij vertellen alles over de Franse keuken, wat deze keuken precies kenmerkt en welke gerechten het populairst zijn om op tafel te zetten. Lees snel verder voor meer informatie.

De haute cuisine en de cuisine régionale

De Franse keuken is zeer gevarieerd, wat te maken heeft met de inventiviteit van de diverse bevolkingsgroepen. Deze keuken wordt ook wel de haute cuisine genoemd. Hier worden sla, stokbrood en verse groenten als vaste bijgerechten gebruikt. Ook wordt er veel met kruiden gewerkt en zijn de Franse sauzen wereldberoemd. Ook is er de cuisine régionale, wat de provinciale kookkunst is. Hierbij ligt het accent meer op eenvoud, voedzaamheid en versheid.

Typisch Franse etenswaren

Er zijn diverse typische Franse etenswaren die ook in andere landen beroemd zijn, zoals croissants, quiches, stokbrood, crêpes (wat gevulde pannenkoeken zijn), foiegras, escargots (dit zijn slakken in knoflookboter) en truffels. De Fransen maken tevens goede mosterd en hebben de mayonaise uitgevonden, wat vernoemd is naar de streek Mayenne. Verder maakt Frankrijk diverse zachte kaassoorten en de heerlijkste alcoholische dranken, zoals grand marnier, champagne, cognac en calvados.

Populaire Franse gerechten

Wat in de Franse keuken de meest populaire gerechten zijn? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt: 

  1. Quiche Lorraine: een hartige taart met spekjes en prei. Geschikt als diner of voor een snelle lunch.
  2. Coq au vin: kip in rode wijnsaus. Het is een Frans bistro gerecht, waarbij de wijn de kip net wat extra smaak geeft.
  3. Franse uiensoep: een zeer populaire soep wat vaak gecombineerd wordt met kaascroutons of stokbrood.
  4. Boeuf Bourguignon: een overheerlijke Franse stoofschotel met runderlappen, winterpeen, bleekselderij, uien, knoflook en nog diverse andere ingrediënten.
  5. Croque-Monsieur: een tosti van ham en kaas die wordt afgemaakt met een spiegelei. 
  6. Ratatouille: een mengeling van diverse groenten, waaronder paprika, courgette, rode paprika en ui.
  7. Vol-au-vent: een pasteitje van bladerdeeg wat wordt gevuld met ragout.
  8. Crepes Suzette: dunne flensjes in een sausje van boter, sinaasappel en suiker.
  9. Tarte tatin: een ondiepe taart met appelstukjes en kaneel, omringd door korsteeg. De appel wordt vooraf in suiker en boter gebakken. Lekker!
  10. Escargots: slakken met slakkenhuis in knoflookboter, wat wordt gebakken in de oven.

De Franse keuken bij jou thuis

De Franse keuken en haar rijke smaak zelf ervaren? Ga aan de slag met bovenstaande gerechten en ga online op zoek naar de lekkerste recepten hiervoor en variaties op deze overheerlijke gerechten. De ingrediënten kun je eenvoudig bij je lokale supermarkt verkrijgen. Met de gerechten van de Franse keuken creëer je een waar feest op tafel, waar jouw gasten zeker van zullen smullen.

Recente blog artikelen

Truffelmayonaise

Dim sum: Chinese traktaties

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken

Welke bieren passen bij welke gerechten