De Duitse keuken

De Duitse keuken: een uitgebreide keuken

De Duitse keuken, wat typeert deze nu het meeste? Velen denken meteen aan braadworst, zuurkool, schnitzel en bier, maar Duitse gerechten zijn zoveel meer dan dat. Eten is voor de Duitsers een traditie, wat tevens te merken is aan het uitgebreide eetgewoontes. Duitsers houden van goed en lekker eten, waar ook wijn of bier bij gedronken wordt. Ze hechten dan ook veel belang aan eten van goede kwaliteit. Wij vertellen je alles over de Duitse keuken, de kenmerken hiervan en welke gerechten er niet op het bord mogen ontbreken. Lees snel verder voor meer informatie.

Kenmerkend voor de Duitse keuken

In de Duitse keuken wordt veel gebruik gemaakt van allerlei soorten kruiden, waaronder bieslook, laurierblad, dille, marjolein, lavas, zuring, peterselie, bonenkruid, tijm en dragon. Ook worden er diverse specerijen toegepast, zoals anijs, karwijzaad, piment, kruidnagels, komijn, citrusrasp, kaneel, kardemom, korianderzaad, mosterdzaad, jeneverbessen, kerriepoeder, nootmuskaat en paprikapoeder. Ook peper en vanille zijn zeer geliefd. In deze keuken worden veel sauzen en zuren gebruikt, wat betekent dat azijn, mosterd en mayonaise in diverse gerechten terugkomen. Qua smaakcombinaties mag in deze keuken alles.

Populaire Duitse gerechten

Wat zijn in de Duitse keuken de meest populaire gerechten? Wij hebben enkele gerechten voor je op een rijtje gezet: 

  1. Bratwurst: er gaat niets boven een broodje met een heerlijke Duitse bratwurst. Deze wordt gemaakt van fijn varkensvlees en op smaak gebracht met kruidnagel, knoflook en majoraan, wat het tot een ideaal tussendoortje maakt.
  2. Kalfs Wienerschnitzel: een dun gesneden stuk kalfsvlees met een goudbruine korst, die wordt verrijkt met diverse kruiden.
  3. Sachertorte: een chocoladecake die wordt gevuld met abrikozenjam en wordt overgoten met chocolade glazuur.
  4. Apfelstrudel: heerlijk gebak dat bestaat uit deeg, plakjes appel en rozijnen.
  5. Zwiebelkuchen: een hartige uiencake met een korst van gestoofde uien, in blokjes gesneden spek, karwijzaad en room op gistdeeg.
  6. Kartoffelsalat: een Duitse aardappelsalade.
  7. Berlinerbol: Berlijnse bollen die zijn gemaakt van gefrituurd gistdeeg en worden opgevuld met confituur of banketbakkersroom.
  8. Glühwein: een alcoholische drank die niet alleen in Duitsland, maar over de hele wereld vaak rond de kerstdagen wordt gedronken. Deze bevat rode of witte wijn, wat wordt verwarmd waar vervolgens kruidnagel, kaneel, citrusschillen en steranijs aan wordt toegevoegd.
  9. Flammkuchen: een heerlijk hapje met een bodem van dun brooddeeg die wordt belegd met uien, reepjes spek en crème fraiche.
  10. Frankfurter: een dunne worst bestaand uit dun varkensvlees in een schapendarm, wat haar unieke smaak krijgt door de bijzondere rookmethode die wordt toegepast.

Aan de slag met de Duitse keuken

Wil jij de Duitse keuken zelf ervaren? Ga dan aan de slag met de lekkerste recepten en probeer bovenstaande gerechten uit. Je kunt de recepten eenvoudig online vinden en ook de ingrediënten zijn volop bij de supermarkten verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan het prachtige Duitsland om daar echte Duitse ingrediënten te kopen. Ga jij binnenkort ook wat lekkers maken uit de Duitse keuken en dit aan je gasten voorschotelen?

Recente blog artikelen

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken

Welke bieren passen bij welke gerechten

Lekkere mousserende wijnen

De beste rosé wijnstreken