De beste soorten olijfolie

Samenvatting Artikel

Beste soorten olijfolie feature image 01

De beste soorten olijfolie kiezen? Let hierop

Wil je de beste soorten olijfolie herkennen in de winkels? Dan is het allereerst van belang om de verschillen tussen de soorten olijfolie te weten. Zo heb je extra vierge olie, geraffineerde olijfolie en normale olie. In dit artikel vertellen wij je wat olijfolie precies is en welke olijfolie de hoogste kwaliteit heeft, zodat je ook weet welke soorten olijfolie je het beste kunt kopen in de supermarkt. 

Wat is olijfolie?

Om te weten wat de beste soorten olijfolie zijn, gaan we eerst dieper in op wat olijfolie precies is. Olijfolie is ook wel olie welke uit olijven geperst wordt. Wanneer dit goed gebeurt, worden de olijven zonder bestrijdingsmiddelen geteeld en met de hand geplukt. Na een koude verwerking van onder de 27 graden Celsius worden de olijven verwerkt in een oliemolen. Zodoende wordt de olie direct in de fabriek gebotteld.

Er zijn diverse soorten producenten van olijfolie. Deze zitten vooral in Egypte, Italië, Spanje en Griekenland. Zij maken hun olijfolie nog op traditionele wijze en deze olie is niet in de supermarkten verkrijgbaar. Je kunt deze olijfolie wel vinden bij exclusieve webwinkels of speciaalzaken. Deze olijfolie is ook een stuk duurder. Er zijn verschillende soorten olijfolie, waaronder extra vierge olijfolie, vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie. 

Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie is ook wel olijfolie waarbij er alleen met druk geperst wordt. Er wordt hierbij geen olijfolie verhit en er worden ook geen andere middelen gebruikt. Deze soort olijfolie is meteen ook de duurste olijfolie. De kwaliteit hiervan is zeer hoog en de olijfolie heeft bovendien een vrij uitgesproken smaak. Extra vierge olijfolie heeft een lagere zuurtegraad en beschikt over een fruitige smaak. De olijfolie is gemaakt van een persingen en heeft een zuurgraad van 0,8%.

Geraffineerde olijfolie

Geraffineerde olijfolie is eigenlijk olie die je maar beter niet kunt gebruiken. Bij geraffineerde olijfolie wordt olijfolie uit de eerste persing geraffineerd. Bij een volledige raffinage zullen door verhitting en afkoeling alle onzuiverheden uit de olie gehaald worden. Er zijn verschillende soorten bewerkingen, zoals bleken middels chemicaliën, extraheren via oplosmiddelen of neutraliseren door vrije vetzuren te verwijderen en de olie te stomen op 270 graden Celsius, zodat de vluchtige stoffen verwijderd worden.

Dit soort bewerkingen hebben veel invloed op de geur, smaak en kleur van de olijfolie. Ook worden er bij grootschalige producties diverse bestrijdingsmiddelen gebruikt, zodat er geen olijf-motten of schimmels ontstaan. Het kan zelfs zijn dat er nog resten van deze bestrijdingsmiddelen in de eindproducten voorkomen. Reden genoeg om deze olijfolie beter links te laten liggen.

Vierge olijfolie

Vierge olijfolie oftewel normale olijfolie is doorgaans een mengsel van olijfolie van de eerste persing en geraffineerde olijfolie. Deze soorten kun je het meest vinden in de supermarkten. De olie smaakt iets neutraler, waardoor het op meerdere manieren toepasbaar is.

Welke olijfolie kiezen?

Je weet nu welke soorten olijfolie er zijn, maar wat is de beste olijfolie? Als je echt de meest gezonde olijfolie wilt gebruiken dan kun je het beste kiezen voor extra vierge olijfolie of vierge olijfolie. Gebruik absoluut geen geraffineerde soorten olijfolie. Bedenk verder ook goed voor welke toepassing je de olijfolie wilt gebruiken. Dit is namelijk net zo belangrijk bij de keuze voor de juiste olijfolie. Wil je de olijfolie als dressing gebruiken of juist om mee te bakken? Afhankelijk hiervan dien je en specifieke soort olijfolie te kiezen. Zo wordt extra vierge olijfolie veel als dressing gebruikt en wordt vierge olijfolie vooral toegepast tijdens het bakken van bijvoorbeeld vleeswaren of aardappels.

Wist jij dit al over olijfolie?

Recente blog artikelen

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren