De bekendste Franse wijnstreken

Samenvatting Artikel

Franse wijnstreken afbeelding 01

Alles over Franse wijnstreken

De bekendste Franse wijnstreken, welke zijn dat eigenlijk? Hebben we het over Frankrijk, dan spreken we over een van de grootste wijnlanden ter wereld. Hier is niet alleen veel omzet van wijn, maar ook sprake van een hoge productie. Franse wijnen staan bekend om hun diverse smaken. Toch zijn er wel enkele verschillen tussen Franse wijnen te vinden, wat geheel te maken heeft met de diverse wijnstreken waar de wijnen vandaan komen. Lees snel verder en kom erachter wat de bekendste Franse wijnstreken zijn.

Wijnstreek Languedoc-Roussillon

Een van de grootste wijnstreken van Frankrijk is Languedoc-Roussillon. Je kunt dit gebied tussen de Spaanse grens en de zuidoostkust van de Rhône vinden. Kenmerkend voor deze streek zijn de grote wijngaarden, de diverse heuvels en het zonnige, droge klimaat. In dit gebied worden vooral rode en witte wijnen geproduceerd. De witte wijnen maakt men van de witte Chardonnay druif. De Syrah, Cinsault, Mourvèdre en de Carignan worden gebruikt voor rode wijn. En dan mogen we natuurlijk niet de Sangiovese, Pinot Noir en Macabeo vergeten. Kortom, dit gebied staat ook wel bekend om de grote hoeveelheid heerlijke wijnen die hier worden gemaakt.

Wijnstreek Loire

Je kunt de wijnstreek Loire vinden tussen de Sancerre tot de Atlantische Oceaan. In dit gebied worden witte en rode wijnen gemaakt, maar de witte wijnen is toch echt waar dit gebied bekend om staat. Dit gebied heeft diverse klimaten en bodemsoorten en is dan ook vrij uitgestrekt. Hierdoor heeft iedere regio weer andere kenmerken die in de wijnen terug te vinden zijn. Zo worden er in Sancerre veel wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc.

Wijnstreek Bourgogne

Bourgogne staat als wijnstreek bekend om haar kwalitatieve wijnen die vooral worden gemaakt van de Chardonnay druif en de Pinot Noir druif. Tevens staat deze streek bekend om de Gamay, César en Tressot. Wijnen uit Bourgogne hebben vaak een groene en frisse smaak, wat het gevolg is van het koele klimaat van deze streek. Ga je echter naar het zuiden van Bourgogne, dan zal je wijnen vinden die al jong drinkbaar zijn en een vollere smaak hebben. Dit komt doordat deze wijnstreek over een continentaal klimaat beschikt, waardoor er koude winters en hete zomers zijn. Omdat het weer nogal onvoorspelbaar is, verschilt de kwaliteit van de wijnen per jaar.

Bordeaux

Bordeaux is misschien wel een van de meest prestigieuze wijngebieden, wat vooral bekend staat om de diverse wijnen van hoge kwaliteit die hier gemaakt worden. Hier spelen diverse factoren in mee. Zo is het klimaat zeer gunstig, zijn er diverse geschikte druivenrassen, een goede bodem en waterhuishouding, maar ook het gebied en de omvang hiervan alsmede de traditie en assemblages spelen een belangrijke rol. Omdat dit gebied vrij uitgestrekt is, is er ook zoveel variatie in Bordeaux wijnen. Bordeaux ligt dichtbij de Atlantische Oceaan, waardoor er sprake is van voldoende vochtigheid en een gematigd zeeklimaat. De Bordeaux wijnen worden gemaakt van twee of meerdere druivenrassen, wat ook wel assemblage wordt genoemd. Hierdoor kan er zelfs in mindere jaren een hoge kwaliteit geleverd worden. In Bordeaux vind je vooral de Merlot, Cabernet Sauvignon, de Petit Verdot en de Cabernet Franc. Ook kun je er verschillende witte druiven vinden, zoals de Muscadelle, de Sauvignon Blanc en de Semellion. De wijnen uit Bordeaux moeten altijd een langere tijd rijpen voordat je echt van de smaak kunt genieten.

Elzas

Een bekende wijnstreek in Frankrijk is de Elzas, wat in het oosten ligt. Dit gebied staat vooral bekend om de witte wijn die hier gemaakt wordt. Ook wordt er in kleinere aantallen rode wijn gemaakt. Een leuk weetje is dat wijnen uit de Elzas verkocht worden in ‘rijnwijn’ flessen, wat volgens de wet verplicht is. Ook gebruikt men slechts één specifieke soort druif en worden er geen verschillende druiven met elkaar gemixt.

Welke wijnstreek ga jij eens bezoeken?


Recente blog artikelen

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren