Brood is een type basisvoedsel dat het resultaat is van het bakken – meestal in de oven – van deeg. De meest essentiële grondstoffen zijn doorgaans tarwemeel, water, zout en een middel om het geheel mee te laten rijzen. In vele landen verspreid over de hele wereld behoort brood tot de belangrijkste basisvoedingsmiddelen, zelfs al lopen de broodvarianten wereldwijd flink uiteen.
Belangrijkste informatie over voedingswaarden
Over het algemeen genomen kun je stellen dat er in brood de nodige nuttige voedingsstoffen zitten. Er zitten vooral veel koolhydraten in. Ook eiwitten, mineralen, B-vitaminen, vezels en ijzer zijn goed vertegenwoordigd.
Verder is het opmerkelijk dat brood in Nederland veel jodium bevat. Dit is het gevolg van een afspraak tussen de Nederlandse overheid en bakkerijen. Zonder de toevoeging van bakkerszout met jodium zou de Nederlandse bevolking namelijk massaal te weinig jodium binnen krijgen.
Volkorenbrood is duidelijk het gezondste type dat je kunt kiezen. Hier zitten meer vitaminen, mineralen, zemelen en vezels in dan in welke andere soort dan ook.
Hoofdingrediënten
Brood wordt dus gemaakt van meel of bloem waarvan een graansoort het belangrijkste bestanddeel is. Mogelijk te gebruiken graansoorten zijn hierbij tarwe, mais, rogge, gerst, boekweit en spelt. Water en gist zijn ook altijd onderdeel van het geheel. Daarnaast worden er meestal zout en zogeheten broodverbetermiddelen toegevoegd. Onder verbetermiddelen vallen bijvoorbeeld producten die het brood langer houdbaar maken, die het bakproces versnellen of die de textuur verbeteren.
Deze aspecten bepalen de smaak
Hoe brood precies smaakt hangt natuurlijk enorm af van welke soort je hebt. Goed om te weten is evenwel dat de smaak voor een groot deel door de korst wordt bepaald. Of je de verwachte smaak krijgt hangt af van drie dingen: de baktijd, de temperatuur en de hoeveelheid suikers. Pas als deze drie factoren kloppen krijgt de korst (en daarmee het brood als geheel) precies de smaak die het moet hebben.
Welke soorten brood zijn er zoal?
In Nederland zijn veel mensen het gewend twee keer per dag brood te eten. Gebruikelijk is dan om gesneden plakken van een brood (oftewel boterhammen) te consumeren. Populaire broodsoorten bij ons zijn volkorenbrood, witbrood, maisbrood, meergranenbrood en tarwebrood. Meestal wordt zo’n boterham trouwens belegd, bijvoorbeeld met boter, vleeswaren, kaas, zoetigheden en/of groentespreads.
In lang niet alle landen is dit echter de gangbare manier. Zo worden op veel plekken stukken brood gebruikt om in sauzen te dippen. Turkse broden en naanbrood uit India lenen zich hier erg goed voor. Daarnaast zijn er diverse culturen waarin het met name in de vorm van bijvoorbeeld stokbrood, croissants, sandwiches, pita’s, roti of tortilla wordt gegeten. Al bij al zijn de mogelijkheden schier eindeloos. Nog steeds worden er in bijna alle delen van de wereld nieuwe broodvarianten uitgevonden.
Zo belangrijk is brood in de levens van mensen
Dat brood wereldwijd een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen is wordt ook bewezen door beeldspraak in diverse talen. Denk maar aan Nederlandse uitdrukkingen als ‘broodnodig’, ‘de een z’n dood is de ander z’n brood’ en ‘ergens (geen) brood in zien’. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ is daarnaast natuurlijk een bekende zin uit het gebed Onze Vader. Sowieso geldt voor christenen brood als symbool voor het lichaam van Jezus.