Ansjovis

Samenvatting Artikel

ansjovis

Ansjovis komt voor in onder andere de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Ansjovissen hebben de gewoonte in scholen langs de kustlijnen te zwemmen. Mede om die reden zijn ze makkelijk te vangen en om te zetten tot voedingsmiddel. In diverse landen verspreid over de hele wereld wordt ansjovis in de keuken gebruikt als ingrediënt of als lekkernij. 

Veel eiwitten en vetten

Over het geheel genomen kun je ansjovis zien als voedsel dat goed past in een gezond eetpatroon. Het is hoe dan ook gunstig dat het veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (omega 3) bevat. Wel is het even oppassen met in zout ingelegde ansjovissen. Een te hoge zoutinname is namelijk nadelig voor de gezondheid.

Zo wordt gevangen ansjovis klaargemaakt voor consumptie

In veel landen is het gebruikelijk dat wanneer ansjovis eenmaal gevangen is deze eerst gepekeld wordt. Men laat de vis vervolgens met gemak een maand in het zout liggen. Zo is het dus meteen duidelijk waar die zoute smaak vandaan komt. Een uitzondering op deze werkwijze wordt gevormd door de Spanjaarden. In Spanje deponeren ze de gevangen vissen namelijk liever in een laag azijn. 

Een zoute en krachtige smaak

De smaak van ansjovis hangt grotendeels af van hoe de vis na de vangst is bewaard. Ansjovisgerechten in de Spaanse keuken hebben bijvoorbeeld een niet zo zoute smaak. Je proeft hier daarentegen meer dat ziltige dat zo kenmerkend is voor vis in het algemeen. In de meeste andere landen is zout toch wel de overheersende smaak. Dat geldt ook voor het merendeel van de ansjovis die je (in blikjes en potjes) in Nederlandse supermarkten vindt.

Zo kun je ansjovis gebruiken in de keuken

Een van de populairste toepassingen in de keuken is door ansjovis te raspen en de rasp toe te voegen aan een salade. Hierdoor is de toevoeging van zout aan deze salade overbodig geworden. Je kunt de visjes bovendien toevoegen aan bijvoorbeeld sandwiches en pizza’s. Een verdere verwerking van ansjovissen maakt het mogelijk er boter van te maken. In gefermenteerde toestand is het zelfs het hoofdbestanddeel van vissauzen die in Zuidoost-Azië volop worden gemaakt.

Ansjovissen vormen daarnaast een lekkernij in diverse landen. Vooral in Spanje weten ze wel hoe je een smakelijk ansjovishapje klaarmaakt. Bekende en geliefde gerechten in tapasrestaurants worden daar gevormd door gefrituurde of in azijn gelegde ansjovisjes. Met name het laatstgenoemde gerecht (Boquerones en vinagre) is uniek. Een mengsel van azijn, zout, knoflook, olijfolie en vis zorgt hierbij voor een bijzondere smaaksensatie.

Ansjovis te zout? Zo omzeil je dit probleem

De in blikjes en potjes verkochte ansjovis in Nederland smaakt dus meestal behoorlijk zout. Voor sommige mensen is deze zoute smaak een beetje te veel van het goede. Gelukkig valt hier wel iets aan te doen. Zo kun je de vis thuis even in een schaaltje melk weken om de te zoute smaak weg te werken. Wat je natuurlijk ook kunt doen is op zoek gaan naar ansjovis die alleen in water (en dus niet in zout) is ingelegd.

Recente blog artikelen

Witte wijn kopen: 5 tips om te besparen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch