De Zuid-Afrikaanse keuken: volop diversiteit
De Zuid-Afrikaanse keuken is vrij divers. Helaas heeft dit land een lange geschiedenis van slavernij en immigratie, wat je ook terug zal zien in de keuken. Zo zijn divers eetgewoonten en invloeden meegenomen door slaven, immigranten en kolonisten uit Azië, Europa en diverse delen van Afrika. Tegenwoordig ziet men een diverse mix van diverse keuken tradities bij de huidige bewoners van Zuid-Afrika. Wij vertellen je alles over de Zuid- Afrikaanse keuken, wat de kenmerken zijn van deze keuken en welke gerechten het meest populair zijn. Lees snel verder voor meer informatie.
Kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse keuken
In de Zuid-Afrikaanse keuken speelt vlees een belangrijke rol. Dit werd als een luxeproduct gezien en dat is nog steeds het geval, wat maakt dat het in vrijwel ieder gerecht gaat. Ook barbecueën wordt daardoor veel gedaan in Zuid-Afrika. Pap is tevens kenmerkend voor deze keuken. Dit wordt in Zuid-Afrika de gehele dag door gegeten. De basis van gekookt maïsmeel wordt verrijkt met suiker en melk en ‘s avonds als bijgerecht met saus gegeten. Wijn is ook een belangrijk onderdeel van de keuken en de Zuid-Afrikaanse wijn geniet dan ook een grote bekendheid in de hele wereld.
Populaire Zuid-Afrikaanse gerechten
Wat zijn in de Zuid-Afrikaanse keuken de meest populaire gerechten? Wij hebben een kleine selectie voor je samengesteld:
- Bobotie: een gerecht dat bestaat uit gehakt, gedroogde vruchten en groenten, wat wordt overgoten met ei en melk en wordt gegarneerd met laurierbladeren.
- Biltong: gedroogd vlees dat in kleine stukken als snack wordt gegeten. Hiervoor wordt doorgaans rundvlees gebruikt.
- Bunny chow: een uitgehold wit brood wat gevuld is met currysaus en verschillende groenten.
- Chakalaka: een pittige saus met tomaat, ui, knoflook en bonen, wat vaak in combinatie met pap en vlees wordt gegeten.
- Melktert: een melktaart met een zoete bodem en een romige vulling van eieren, bloem, suiker en melk.
- Koeksisters: stukjes gevlochten deeg die worden gefrituurd en door zoete siroop worden gehaald.
- Sosaties: stukken lams- of schapenvlees met stukjes ui, paprika of gedroogde abrikozen. Deze worden op spiesjes gelegd.
- Potjiekos: een populaire stoofpot met diverse soorten groenten.
- Cape malay curry: een vleesstoofpot die wordt geserveerd met rijst of aardappelpuree. Deze staat bekend om de combinatie van zoete en hartige kruiden.
- Boerewors: gekruide worsten die bovenop het vuur gegrild worden. Deze worsten worden gemaakt van varkensvlees en voorzien van koriander, peper, nootmuskaat en kruidnagel.
Probeer de Zuid-Afrikaanse keuken uit
De Zuid-Afrikaanse keuken zelf ervaren? Dan zijn bovenstaande gerechten erg lekker om eens te proberen. Denk aan lekkere bobotie of de smaakvolle boerewors. Ga online eens op zoek naar de recepten van deze gerechten en haal de ingrediënten bij de lokale supermarkt. Ook online kun je gemakkelijk jouw ingrediënten bestellen op speciale websites over Zuid Afrikaans eten. Met een diner uit de Zuid-Afrikaanse keuken zet je eens wat anders dan anders op tafel en zul je ongetwijfeld genieten van rijke smaken en veel diversiteit.