Wijn spijs 

Samenvatting Artikel

Wijnspijs

Hoogstwaarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, namelijk: wijnspijs. Wijnspijs is een term die wordt gebruikt om de combinatie van wijn en eten te beschrijven. Het doel van wijnspijs is om de smaak van zowel de wijn als het eten te verbeteren en elkaar aan te vullen. In dit artikel lees je over de beste wijnspijs combinaties. 

Rode wijn en rood vlees

Ben je een echte liefhebber van een heerlijk stuk biefstuk en een wijntje erbij? Dan moet je de wijnspijs combinatie van rode wijn en rood vlees eens proberen. Een krachtige en intense rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Bordeaux, gaat goed samen met een sappig rood stuk vlees. Maak een heerlijk gerecht klaar met bijvoorbeeld: een frisse salade, aardappeltjes en een biefstuk of lamskotelet. Natuurlijk niet de wijnspijs combinatie vergeten, de rode wijn. 

Witte wijn en vis

Een wijn spijs combinatie maken met een witte wijn? Ook dat is mogelijk, want een goede combinatie hiervoor zijn visgerechten. Denk bijvoorbeeld aan zalm, kabeljauw of schelpdieren. Het is van belang dat je kiest voor een witte wijn met een frisse smaak en een hoog zuurgehalte die de smaken van de vis aanvult. Een paar suggesties voor wijn zijn: Sauvignon Blanc of Chablis. Beide een uitstekende keuze voor een wijn spijs combinatie. 

Champagne en oesters

Wanneer je van plan bent om oesters te eten, dan mag je de fles champagne niet vergeten. Deze wijn spijs combinatie een klassieke keuze, omdat het bruisende en zure karakter van de champagne de zilte smaak van de oester versterkt. Een bijpassende champagne voor bij het eten van oesters is: Blanc de Blanc Champagne. Naast een unieke ervaring van wijnspijs, zorgt deze combinatie ook voor een feestelijk gevoel. 

Zoete wijn en dessert

Ben je een echte zoetekauw? Dan moet je de wijn spijs combinatie van zoete wijn en een dessert zeker proberen. Een dessert is over het algemeen vaak zoet, bijvoorbeeld een crème brûlée of fruitige taart. De combinatie met een zoete wijn brengt deze smaken in balans en versterken de smaakbeleving. Probeer eens een dessert samen met een witte wijn, zoals een Port. Het is dus een echte wijn spijs combinatie voor een liefhebber van zoetigheid. 

Je weet nu precies wat de beste wijn spijs combinaties zijn. De bovenstaande combinaties zorgen dus voor een goed balans tussen het gerecht en de wijn. Een echte smaakbeleving die niet te missen is. Ga je binnenkort een barbecue organiseren? Probeer de wijn spijs combinatie van rode wijn en rood vlees. Wil je toch iets chiquer gaan? Kies dan voor de wijn spijs combinatie van champagne en oesters. 

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis