Welke bieren passen bij welke gerechten

Samenvatting Artikel

Bieren passen bij welke gerechten afbeelding 01

Bieren en gerechten: gouden combinaties

Welke bieren passen bij welke gerechten? Als je een lekker biertje drinkt, wil je hier natuurlijk ook een passend gerecht bij eten. Hoe kun je precies het beste biertje bij jouw gerecht vinden? Wij vertellen je welke bieren het beste bij welke gerechten passen. Lees snel verder voor meer informatie en ontdek het zelf!

Bepaal de hoofdsmaak

Wil je een biertje dat speciaal bij jouw gerecht past drinken, dan is het eerst van belang om de hoofdsmaak van je gerecht te bepalen. Je kunt dit doen door een dure machine te gebruiken, maar logisch nadenken is nog veel handiger. Eet je kip met citroen, dan zal de hoofdsmaak wellicht het friszure van de citroen zijn. Zo zal in een dessert met kersen ook de zure smaak van de kersen de boventoon voeren. Verwarm je ze echter, dan zal er eerder een zoete smaak ontstaan. Heb je ‘fruitzuur’ opgeschreven, dan gaan we door naar de volgende stap en dat is ontdekken welk bier er bij welke smaak past. Hier zijn verschillende methoden voor, waar we je hieronder meer over uitleggen.

Elkaar versterkende smaken

De meest eenvoudige manier om te weten welk biertje bij jouw gerecht past, is de accent-methode. Hierbij combineer je jouw bier met een gerecht dat dezelfde hoofdsmaak heeft, waardoor de smaken elkaar versterken. Zo drink je bijvoorbeeld zoeter bier zoals een amber als je gekarameliseerd vlees eet. Je kunt ook kiezen voor de brug-methode, waarbij je vergelijkbare smaken zoekt die elkaar aanvullen. Kies je echter voor de contrast-methode, dan zoek je tegengestelde smaken die je gerecht net even een extra dimensie geven, zoals bijvoorbeeld pittig eten.

Combinatie op basis van aroma’s

Als je wat meer gevorderd bent en iets verder wilt gaan in het combineren van bier met gerechten, dan zou je ook combinaties kunnen gaan bedenken op basis van aroma’s in plaats van combinaties op smaak. Wat hier interessant aan is, is dat de smaak die we zullen ervaren, ongeveer voor 80% wordt toegeschreven aan het aroma.

Biersoorten bitter/zoet lijstje

Als laatste hebben wij nog een lijstje met biersoorten, zodat je precies weet welk bier bitter is en welke zoet:
– Pils (licht bitter, zoet)
Blond (lichtzoet, fruitig)
– Witbier (lichtzuur, kruidig)
– Amber (licht karamelzoet)
Tripel (zoet, fruit)
IPA (sterk bitter)
– Lambic.geuze (zuur)
– Donker (zoet, licht gebrand)
– Stout (gebrand, chocolade, bitter)
Houd dit lijstje bij de hand als je naar de supermarkt gaat om een bijzonder biertje uit te zoeken om jouw gerecht mee aan te vullen.

Combineer de beste bieren met jouw gerecht

Ga aan de slag met onze tips en combineer de beste bieren met jouw gerecht. Kies voor de accent-methode, de brug-methode, de contrast-methode of beoordeel als meer gevorderde het beste gerecht voor jouw biertje op basis van aroma’s. Ben je op zoek naar meer inspiratie of informatie? Kijk dan ook eens rond op internet, waar je nog veel meer interessante combinaties zal vinden. Wij wensen je alvast eet smakelijk en uiteraard zeggen wij: proost!

Recente blog artikelen

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok