De Turkse keuken

De Turkse keuken: internationaal bekend

De Turkse keuken is internationaal bekend. Vrijwel iedereen kent wel enkele Turkse gerechten, waaronder Lahmacun, ook wel de Turkse pizza genoemd, en het broodje kebab. Echter is Turks eten zoveel meer dan dat. Turkije heeft een vrij gevarieerde keuken met diverse invloeden. Dit komt doordat dit gebied vroeger te maken heeft gehad met invasies van vele volken. Ook via handelsroutes kwamen diverse invloeden de keuken in. De Arabische en Mediterrane smaken zijn meteen te herkennen. Wij vertellen je alles over de Turkse keuken, wat de kenmerken hiervan zijn en welke gerechten nu echt populair zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

Kenmerkend voor de Turkse keuken

Voor de Turkse keuken zijn ‘natte’ en ‘droge’ onderdelen typerend. Met de droge onderdelen bedoelen we bulgur, rijst, pasta of platbrood. De natte onderdelen bestaan uit vleesschotels, visschotels of groenteschotels. Deze worden vaak langzaam gestoofd in een rijke saus of gegrild. Als bijgerechten worden er yoghurt met kruiden, ingemaakte groenten en salades opgediend. Ook wordt er veel brood gegeten gedurende de dag. Denk aan het welbekende ‘Turks brood’ of pide. Deze zijn ook in ons land volop verkrijgbaar en zeer populair om mee te dippen in de lekkerste sauzen.

Populaire Turkse gerechten

Wat zijn de gerechten die het meest worden gegeten in de Turkse keuken? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet: 

  1. Simit: een bagel die bedekt is met sesamzaadjes. Deze worden vaak als ontbijt gegeten. 
  2. Shish kebab: een bekende soort kebab die bestaat uit rundvlees of lamsvlees. Dit wordt gemarineerd in citroensap, yoghurt, kruiden en olijfolie, vervolgens gegrild en geserveerd op spiesjes.
  3. Döner kebab: de bekendste soort kebab, wat bestaat uit een combinatie van rund- en lamsvlees en wordt gekookt aan een grote spies. Het is een veel gegeten snack. 
  4. Köfte: dit zijn gehaktballetjes die zijn gemaakt van lams- of rundergehakt en worden veel gegeten met rijst, over salades of met yoghurt. 
  5. Dürüm: dit is lam, rund of kip dat langzaam gekookt is en wordt verpakt in een Turks platbrood. Hierin zit ook salade, tomaat en ui. 
  6. Pide: Pide is ook wel een Turkse pizza op een platbrood in de vorm van een boot met gehakt, kaas en ui. 
  7. Mezze: dit is een selectie koude en warme hapjes die geserveerd worden bij de drank. Zo zijn Turks brood, baba ganoush, dips en salades hier een belangrijk onderdeel van. 
  8. Dolma: groenten of wijnbladeren die gevuld zijn met een mengsel van vlees en rijst. 
  9. Baklava: dit gelaagde deeg is bekleed met noten, bedekt met heerlijk zoete siroop en bevat gemalen pistachenoten. 
  10. Turks fruit: dit is een zoete delicatesse die in veel landen populair is en bestaat uit basterdsuiker en maïszetmeel, wat in blokjes gesneden wordt en bedekt wordt met poedersuiker.

Probeer de Turkse keuken

Ook de Turkse keuken proberen? Ga eens op zoek naar de recepten van bovenstaande hapjes en haal je ingrediënten bij de lokale Turkse supermarkt. Zo kan ook jij de Turkse keuken in huis halen.

Recente blog artikelen

Airfryer tips

Truffelmayonaise

Dim sum: Chinese traktaties

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken