Tomaten en tomatenpuree

Samenvatting Artikel

Tomaten en tomatenpuree feature image 01

Tomaten zijn afkomstig van de tomatenplant die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. Inmiddels wordt deze plant over de hele wereld geteeld. Maar waar in de natuur tomaten gelden als vruchten, worden rijpe tomaten die culinair worden gebruikt gezien als groente. 

Als groente worden verse tomaten in keukens over de hele wereld benut. Dit omdat men het er unaniem over eens lijkt te zijn dat rijpe tomaten bijzonder gezond en ook smaakvol zijn. Dit geldt ook voor van tomaten afgeleide producten, waarvan tomatenpuree een van de meest geliefde is.

Rijk aan vitaminen en arm aan calorieën

Van zichzelf zijn tomaten zonder twijfel goed voor de gezondheid. Vooral het aantal vitaminen dat in tomaten zit is indrukwekkend. Zo bevatten ze de vitaminen A, B1, B3, B6, C, E en K 1. Goede mineralen die erin zitten zijn onder meer magnesium en kalium. Verder bevatten tomaten met de stof lycopeen een buitengewoon nuttige antioxidant. 

Goed om te weten is dat tomatenpuree qua voedingswaarde niet of nauwelijks onderdoet voor verse tomaten. In de pureeversie zit vaak zelfs meer lycopeen, die uit puree ook nog eens makkelijker op te nemen is door je lichaam.

Interessante informatie over de productie

Komt de tomatenplant dus van oorsprong in de natuur voor, inmiddels is het een cultuurgewas dat verspreid over de hele wereld geteeld wordt. In landen als Nederland gebeurt dit met name in kassen waar de mens volledige controle heeft over het kweekklimaat. 
Als de tomaten eenmaal rijp zijn, kunnen ze verder worden verwerkt zodat ze kunnen worden verkocht en geconsumeerd. Een deel van de verse tomaten wordt echter vooraf gewassen en vervolgens gestampt of gehakt 2. Hier komt uiteindelijk tomatenpuree uit voort.

De smaak van tomaten en tomatenpuree

Verse tomaten smaken niet altijd precies hetzelfde. De smaak is afhankelijk van de verhouding tussen zoete en zure componenten in de tomaat. Wanneer je tomaten verder verwerkt in de keuken kun je door het toevoegen van suiker of zout nog wel een behoorlijke invloed uitoefenen op de smaak.

Tomatenpuree vind je in de supermarkt meestal in blikjes of kartonnen verpakkingen. De smaak hiervan is over het algemeen steeds hetzelfde. Dit kan mede komen door toegevoegde smaakstoffen en -stabilisatoren.

Tips om tomaten(puree) te gebruiken in de keuken

Met tomaten kun je in de keuken simpelweg alle kanten op. Ten eerste kun je ze natuurlijk gewoon rauw eten. Bijvoorbeeld als tussendoortje, als beleg op een sandwich of als onderdeel van een salade. 

Verder kun je zowel tomaten als tomatenpuree uitstekend inzetten in met name stoofgerechten en soepen. Met tomaten als hoofdingrediënt vallen zelfs heerlijke tomatensoepen te bereiden. Daarnaast zijn er talrijke pastagerechten en ook enkele currygerechten waarin tomaten een hoofdrol spelen. Tomatenpuree is bovendien heerlijk als basisingrediënt voor pizza’s.

Tenslotte vormen tomaten de hoofdmoot in zeer bekende producten zoals ketchup, tomatensaus en kant-en-klare pastasauzen.

Hulpmiddel tegen huidveroudering

Niet alleen vanwege de vitaminen en mineralen vormen tomaten een gezond voedingsmiddel. Zo is aangetoond dat tomaten eraan kunnen bijdragen dat je huid minder snel veroudert 3. Bovendien wordt je huid door genoeg tomaten te eten beter beschermd tegen verbranding door zonnestralen. Dit geldt voor zowel verse tomaten als voor tomatenpuree 4. Het is de antioxidant lycopeen die zorgt voor dit aantrekkelijke gezondheidsvoordeel.

1 https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98674-de-geneeskracht-van-tomaat.html

2 https://nl.wikipedia.org/wiki/Tomatenpuree

3 https://www.gezondheidsnet.nl/tomaten-beschermen-de-huid

4 https://www.gezondheidsnet.nl/uiterlijk/tomatenpuree-helpt-tegen-huidveroudering

Recente blog artikelen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door