Tofu

Samenvatting Artikel

tofu

Tofu is een eiwitrijk sojaproduct en in die hoedanigheid vooral populair als vleesvervanger. Oorspronkelijk komt het uit China, al wordt het tegenwoordig in veel delen van de wereld gegeten. In Nederland wordt het soms ook wel tofoe of tahoe (volgens de Indonesische naam) genoemd.

Veel eiwitten en mineralen

Pure, onbewerkte tofu heeft normaal gesproken een gebroken witte kleur en van zichzelf een neutrale smaak. Veel calorieën en vetten zitten er zeker niet in. Wel is het rijk aan eiwitten. Andere waardevolle voedingsstoffen zijn aminozuren, kalium, natrium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer en zink. De aanwezige vitaminen zijn B1, B2 en B3. Vitamine B12 zit er jammer genoeg niet in, al voegen producenten dit soms wel kunstmatig toe aan bewerkte tofuproducten.

Zo wordt tofu gemaakt

Tofu wordt gemaakt door eerst gedroogde sojabonen te wassen en te weken. De bonen worden vervolgens gemalen. Dan wordt er een bepaalde hoeveelheid water toegevoegd, waarna het mengseltje wordt gekookt. Je krijgt dan een substantie die je als sojabrij kunt omschrijven. De brij wordt gezeefd met een doek. Het resultaat is op dat moment sojamelk. Op laag vuur wordt de melk vervolgens verwarmd en gemengd met een coagulant als citroensap, azijn of ingekookt zeewater. De sojamelk wordt hierdoor gestremd, waardoor het eindresultaat tofu is zoals we dat kunnen kopen in de supermarkt.

Neutrale smaak, maar een goed aanpassingsvermogen

Zoals gezegd heeft pure tofu van zichzelf een behoorlijk neutrale smaak. Daarom wordt het door maar weinig mensen zonder enige toevoeging gegeten. Groot voordeel aan dit fijne sojaproduct is evenwel dat het de smaak van andere ingrediënten enorm makkelijk overneemt. 

Een flexibele vleesvervanger in de keuken

Dankzij het goede aanpassingsvermogen van pure tofu kun je het uitstekend gebruiken als ingrediënt in bijvoorbeeld wok- of currygerechten. Hierbij geldt het dus in principe als vleesvervanger. Ook kun je het perfect van tevoren marineren (bijvoorbeeld in sojasaus, ketjap, oestersaus of vissaus) en vervolgens verder verwerken. 

In supermarkten vind je tofu ook terug in bewerkte producten. Goede voorbeelden daarvan zijn broodbeleg en tofuburgers. Ook bieden supermarkten meestal voorgegaarde tofu aan. Het voordeel hiervan kan zijn de textuur krokanter is. Meestal beschikt de voorgegaarde variant wel over kunstmatige toevoegingen. Deze zijn meestal niet erg gezond, al vormt de eventueel toegevoegde vitamine B12 hierop een belangrijke uitzondering.

Van hippieproduct tot breed gewaardeerde vleesvervanger

In de westerse wereld bestond er tot de jaren 70 van de vorige eeuw maar weinig belangstelling voor tofu. Het was Beatle John Lennon die daar hoogstpersoonlijk verandering in aanbracht. Zijn interesse in het boeddhisme en het vegetarisme leidde tot significant meer bekendheid van dit sojaproduct. In eerste instantie werd het vervolgens populair in de hippiewereld. 

Toen de hippies wat meer op de achtergrond raakten verdween tofu ook weer uit de belangstelling. Heden ten dage dringt de noodzaak tot minder vlees eten echter tot steeds meer mensen door. Als gevolg daarvan worden tofuproducten inmiddels breed geaccepteerd en veel gebruikt. Zowel mensen die minder vlees willen eten als fervente vegetariërs en veganisten verwerken het nu regelmatig in hun gerechten.

Recente blog artikelen

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren