Sorghum

Samenvatting Artikel

Parelgierst afbeelding 01

In de natuur geldt sorghum als een geslacht uit de grassenfamilie. In nagenoeg de hele wereld komen de soorten van dit geslacht voor. Tegelijkertijd is sorghum uiteraard ook een eetbaar graan. Deze graansoort wordt mogelijk al zo’n achtduizend jaar geteeld. Net als het verwante mais kan sorghum tot een stuk hoger groeien dan de meeste andere (graan)soorten uit de grassenfamilie.
De term sorghum is eigenlijk een leenwoord uit de Engelse taal. Het staat ook bekend als sorgo en in het Nederlands vooral als kafferkoren1.

Een ware calorieën- en koolhydratenbron

Sorghum is een uitstekende bron van koolhydraten en calorieën. Bovendien zitten er serieus te nemen hoeveelheden ijzer, calcium, fosfor en eiwitten in 2. Daarentegen vat het weinig zout en vetten. Interessant is verder dat het geen gluten bevat. Vanwege de kleine korreltjes van de meeste soorten sorghum worden deze tenslotte over het algemeen onder de gierstsoorten gerekend.

Om deze reden groeit sorghum over de hele wereld

Dat kafferkoren wereldwijd zo succesvol is valt niet los te zien van het feit dat deze graansoort een uitstekend wortelstelsel heeft. De wortels weten zeer makkelijk voedingsstoffen en water uit de grond te halen. Zelfs in wat drogere en armere grondsoorten kan kafferkoren goed gedijen. Het zijn vervolgens de zaadjes, oftewel de graanvruchten, die gebruikt worden voor consumptie. Op vooral het Afrikaanse continent dient sorghum als dagelijks basisvoedsel voor miljoenen mensen.

Neutraal en wat bitterachtig qua smaak

Van zichzelf is de smaak van sorghum redelijk neutraal. Het heeft wat bitterachtige ondertonen 3. Wel is het net als andere soorten graan goed in staat de smaak van andere ingrediënten over te nemen. Door mensen wordt het dus maar zelden ‘los’ (dus zonder toevoegingen) geconsumeerd.

Zo wordt sorghum gebruikt

Sorghum kun je in de keuken in feite gebruiken om naar hartenlust gerechten voller en gezonder te maken. Het kan bijvoorbeeld nooit kwaad om er een portie van in een soep te verwerken. Bovendien wordt sorghum vaak verwerkt in bijvoorbeeld brood, koek, cake en pannenkoeken. Het is daarnaast een ideale graansoort om bij het ontbijt te nemen, bijvoorbeeld in combinatie met een schaaltje yoghurt.

Sorghum in de traditionele Afrikaanse geneeskunde

Niet alleen de Sorghum zaadjes die in dit artikel centraal staan zijn interessant. De plant zelf wordt namelijk ook in verband gebracht met diverse vermeende voordelen voor de gezondheid van de mens. Zo worden diverse componenten van deze plant in veel Afrikaanse culturen ingezet als onderdeel van de traditionele geneeskunde. Extracten van de plant worden bijvoorbeeld gebruikt om onder meer bier, thee en poeder van te maken. Dit wordt vervolgens ingezet in de hoop maagpijn en malaria terug te dringen 4. Ook zou de vorming van kanker en het ontstaan van epilepsie erdoor voorkomen of afgeremd kunnen worden.

1 https://nl.wikipedia.org/wiki/Kafferkoren

2 https://www.greenharvest.eu/wondergrain/voedingswaarde-sorghum

3  https://www.grainlabs.nl/granen/sorghum/

4  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/157741-de-geneeskracht-van-sorghum.html

Recente blog artikelen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door