Skyr en kwark

Samenvatting Artikel

skyr yoghurt

Van oorsprong kun je kwark zien als een vorm van heel verse kaas. In de Nederlandse kwarkvarianten is dit aandeel aan kaas echter zo goed als verdwenen. Nederlandse kwark heeft meer weg van yoghurt. Meestal wordt daar nog wel een vetrijk product als room aan toegevoegd. 

Het uit IJsland afkomstige skyr is vergelijkbaar met magere kwark. Vooral qua textuur lijkt het erop. In skyr is echter een zachte kaassoort gebruikt, waardoor de smaak behoorlijk anders is. 

Voedingswaarden

Wanneer je behoefte hebt aan eiwitten, dan is het aan te raden met enige regelmaat kwark te eten. Kwark staat immers bekend als uitstekende eiwittenbron. Koolhydraten en vetten zitten er ook voldoende in, net als vitaminen (A, B2 en B12) en mineralen. Rijk aan eiwitten is kwark dus sowieso, ongeacht of je voor een volle, halfvolle of magere variant kiest. De niet-volle versies bevatten vooral minder vetten.

Qua voedingswaarden verschilt skyr van kwark vooral wat betreft de hoeveelheid vetten. Die zijn in skyr namelijk niet of nauwelijks aanwezig. Overeenkomst is dat skyr ook een zeer eiwitrijk product is.

Beknopte info over de bereiding

In tegenstelling tot traditionele kwark is Nederlandse kwark bereid op basis van een melkproduct met yoghurtbacteriën. Gebleken is namelijk dat dit de snelste bereidingswijze is. In principe wordt op deze manier magere kwark gemaakt. Om het halfvol of vol te maken wordt er dus bijvoorbeeld room toegevoegd. 

Skyr wordt meestal gemaakt op basis van gepasteuriseerde en afgeroomde melk. Toevoegingen hieraan bestaan uit bepaalde bacteriën en stremsel. De textuur zal hierdoor uiteindelijk beduidend minder vloeibaar zijn dan die van melk.

Zo smaken skyr en kwark

Het op yoghurt lijkende kwark heeft van huis uit een vrij zure smaak. Mocht je graag kwark willen eten en je vindt de zure smaak maar niets, dan zou je kunnen kiezen voor een kwarksoort met toegevoegde smaakstoffen of suikers.

Skyr heeft in tegenstelling tot kwark een vrij zachte smaak. Het doet weliswaar wat zurig aan, maar de nasmaak is meestal vriendelijk zoet. Ook bij skyr is het zo dat er varianten verkrijgbaar zijn met onder meer de nodige smaakstoffen. Zo wordt het voor een breed publiek aantrekkelijk gemaakt. 

Als dessert of taart

Zowel kwark als skyr wordt veelvuldig gebruikt als toetje. Deze beide dessertgerechten lenen zich er uitstekend voor om te mengen met kleine stukjes vers fruit. Een andere manier waarop kwark wordt gebruikt is verder via de welbekende kwarktaart. Dit is een taart met een harde bodem met een forse laag kwark (in traditionele kaasvorm) erbovenop. Meestal wordt de taart afgemaakt met zoete ingrediënten als fruit en/of jam.

Tips om de smaak van kwark te beïnvloeden

Zoals gezegd houden relatief veel mensen niet echt van de zurige smaak van kwark. Hier valt dus iets aan te doen door een kwarksoort met extra smaakstoffen te kopen. Dit is echter niet altijd de meest gezonde keuze. Daarom sluiten we dit artikel af met enkele tips om zelf de zure smaak van kwark wat te maskeren:

  • Eet kwark altijd gekoeld; zo smaakt deze minder zuur dan wanneer je ‘m op kamertemperatuur eet.
  • Voeg er wat fruit of honing aan toe.
  • Maak er met vers fruit en wat water een smoothie van.

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis