Saffraan is een specerij die afkomstig is van de saffraankrokus, een plant die door mensen wordt geteeld. Dit gebeurt in diverse landen in Europa, Azië en Afrika. Iran is evenwel met afstand de grootste saffraanproducent van de wereld.
Wat je moet weten over de voedingswaarden
Saffraan bevat relatief veel koolhydraten, eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen. De vitaminen die erin zitten zijn vooral A, B en C. Bij de mineralen valt vooral de grote hoeveelheid mangaan op. Verder is het een prima bron van ijzer, kalium, fosfor en magnesium. Saffraan bevat los van dit alles meer dan 150 bestanddelen. Een aantal daarvan biedt mogelijk extra voordelen voor de gezondheid.
Oogsten en drogen
Van de saffraankrokus zijn het vooral de stampers die interessant zijn. Deze worden na te zijn geoogst gedroogd in een droogkast of simpelweg in de zon. Hierna zijn ze in principe klaar om als specerij te worden ingezet.
Goed om te weten is dat je voor een kilo gedroogde saffraan ongeveer 150.000 bloemen nodig zou hebben. Een dergelijke hoeveelheid bloemen zou zo’n tweeduizend vierkante meter in beslag nemen. Als je je dus afvroeg waarom saffraan eigenlijk zo duur is, dan weet je nu de werkelijke reden. Het is dan ook niet vreemd dat deze specerij ‘het rode goud’ als bijnaam draagt.
Een dominante smaakmaker
De smaak van saffraan is zonder meer uniek te noemen. Dat het bitterachtig aandoet, daar is men het wel over eens. Echter worden er soms ook pittige ondertonen ontdekt, terwijl in andere gevallen juist meer zoete en fruitige tinten worden waargenomen. Hoe dan ook is saffraan al snel dominant aanwezig in een gerecht. Ter illustratie: als je een enkel saffraandraadje in een liter water doet, kleurt dat water binnen een uur troebel geel.
Van grote toegevoegde waarde in rijstgerechten
Als er een gerecht is waarin saffraan een vrijwel onmisbaar ingrediënt is, dan is het wel in een Spaanse paella. In Italië gebruikt men het juist om een risotto beter op smaak mee te brengen. Naast voor rijstgerechten wordt het regelmatig gebruikt als ingrediënt van onder meer sauzen en desserts. Het is bovendien een essentieel onderdeel van sterke dranken als kruidenbitter en fernet.
Wanneer je saffraan zelf in de keuken wilt gebruiken als ingrediënt, dan is het de kunst om deze specerij op het juiste moment aan het gerecht toe te voegen. Voeg je het te vroeg toe, dan merk je te weinig van de unieke smaak. Als je het daarentegen te laat toevoegt, dan is de smaak juist weer te overheersend.
Potentiële gezondheidsvoordelen
Zoals al eerder aangegeven beschikt saffraan over een aantal bestanddelen die in verband worden gebracht met extra voordelen voor de gezondheid. Het zijn met name de antioxiderende stofjes die het ‘m hierbij doen. Daardoor kun je door met mate saffraan in te nemen de kans op onder meer diabetes, kanker en hart- en vaatziekten verkleinen. Er gaat bovendien een pijnstillende werking van uit. Verder kan het bestanddeel crocine depressiviteitsklachten verminderen en als afrodisiacum functioneren.