Rijst

Samenvatting Artikel

Rijst feature image 01

Over het algemeen halen wij in Nederland onze koolhydraten vooral uit aardappelen en brood. Ook rijst wordt echter met een behoorlijke regelmaat gegeten in ons land. In veel andere landen is rijst zelfs nog veel populairder. Vooral in landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika staat het bij miljoenen mensen vrijwel dagelijks op het menu.

Van oorsprong is rijst een grassoort die net als andere graansoorten tot de grassenfamilie wordt gerekend. Echter staat het ook al sinds vele jaren bekend als cultuurgewas, oftewel als plant die door en voor mensen wordt geteeld.

Voedingswaarden

Zoals gezegd is rijst vooral rijk aan koolhydraten. Meervoudige koolhydraten, welteverstaan. Desondanks is het prima als onderdeel van een gezond eetpatroon. Het bevat namelijk ook veel eiwitten, mineralen en (B-)vitaminen 1. Vet, zout en suiker zitten er bovendien bijna niet in.

De productie van rijst in een notendop

De zaadjes waar uiteindelijk rijst uit moet voorkomen worden meestal met de hand geplant. Ze worden daarna onder een laagje water gezet van zo’n drie centimeter. Dit is nodig om de zaadjes te laten kiemen. Later wordt er zelfs nog meer water bij gedaan. Tot twee weken voordat het geoogst moet worden; dan wordt het water weer verwijderd. Na de oogst en de eindverwerking is het laatste stapje van het klaarmaken aan jou zelf. Door thuis de rijst nog eens te koken belandt het zo vers mogelijk op je bord.

Wat valt er te zeggen over de smaak?

Over het algemeen wordt de smaak van rijst als vrij neutraal beschouwd. De rijstsmaak hangt echter natuurlijk ook sterk af van het type dat je in huis hebt. In de laatste alinea van dit artikel gaan we iets dieper in op een aantal bekende rijstsoorten.

Het combineren van rijst met andere voedingsmiddelen

Het toegankelijke en redelijk neutraal smakende rijst kun op talloze manieren combineren met andere voedingsmiddelen zoals groente, vleesvervangers en/of vlees. Zo past rijst uitstekend bij bijvoorbeeld currygerechten, wokgerechten en stoofgerechten. Het is vooral ideaal bij gerechten met (meer dan) genoeg saus. Evenwel wordt rijst ook als ingrediënt gebruikt voor soepen en salades. Verder is het verwerkt in talrijke nuttige en smaakvolle producten, zoals rijstebloem, rijstemeel, rijstepap, rijstwafels en rijstcrackers.

Welke soorten zijn er zoal?

Hierboven hebben we het steeds gehad over rijst in algemene zin. Wie echter regelmatig rijst eet weet dat er veel verschillende soorten bestaan. Een aantal van de in Nederland meest bekende soorten wordt hieronder beschreven:

  • De meest gezonde rijstsoort is waarschijnlijk zilvervliesrijst. Dit is een volkorenproduct, waardoor het zelfs deel uitmaakt van de welbekende schijf van vijf.
  • Basmatirijst is een soort die uit India afkomstig is. Je herkent deze rijst door de lange korrels, de droge textuur en de volle smaak. 
  • Ook pandanrijst is een langkorrelrijst. Deze rijst wordt in de productie geweekt in een extract van pandanbladeren. Om die reden heeft pandanrijst zijn unieke smaak.
  • Gele rijst komt aan zijn afwijkende kleur doordat het is vermengd met kurkuma. Daardoor smaakt het wat bitter en peperachtig.
  • Risottorijst en paellarijst: dit zijn rijstkorrels met een klein en gedrongen uiterlijk. Deze bijna ronde korrels kunnen enorm veel kookvocht opnemen en zijn dan ook erg geschikt om paella of risotto mee te maken.

1 https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/rijst-een-gezonde-keuze

Recente blog artikelen

Witte wijn kopen: 5 tips om te besparen

Bedorven wijn herkennen: zo doe je dat!

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch