Populaire Franse wijnen

Samenvatting Artikel

Populaire Franse wijnen afbeelding 01

Populaire Franse wijnen: de belangrijkste druiven

Frankrijk staat bekend als hét wijnland en kent dan ook een rijke geschiedenis. Hierbij is de herkomst van de druif doorgaans belangrijker dan de naam hiervan. De bekendste druiven ter wereld zijn in Frankrijk te vinden. Frankrijk is rijk aan druivenrassen en telt om precies te zijn zo’n honderd verschillende soorten. Wij hebben de belangrijkste druiven die voor wijnen in Frankrijk gebruikt worden voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder voor onze top 3 belangrijkste druiven.

1. Cabernet Sauvignon

De meest bekende Franse druif is de Cabernet Sauvignon. Deze populaire druif komt ook wel uit Bordeaux en heeft inmiddels de gehele wereld veroverd. Dit samen met zijn broertje Merlot, hetzij de Cabernet Sauvignon beter tot zijn recht komt in een warmer klimaat. Dat is ook de reden dat we deze druif over vrijwel de hele wereld tegen kunnen komen. Kenmerkend voor de Cabernet Sauvignon is de tanninestructuur, de stevigheid van de druif en de smaak en geur van de zwarte bessen die overduidelijk aanwezig is. In de wijn zal je deze zwarte bessen ook altijd proeven en ruiken, maar ook aroma’s van cederhout, chocolade, koffie, eucalyptus, munt, laurier en specerijen.


2. Chardonnay

Chardonnay is net als de Cabernet Sauvignon een zeer bekende druif die over de hele wereld geliefd is. De druif rijpt dan ook op verschillende plekken en zorgt voor de lekkerste wijnen. De meest bekende wijnen van de Chardonnay druif komen uit de wijnstreek Bourgogne. De wijnen van deze druif zijn zeer sappig en hebben een breed scala aan smaken en geuren. Denk aan citrus, perzik, ananas, mango, maar ook vanille of karamel als de wijn op eiken heeft gerijpt. Als de druiven niet op hout hebben gerijpt, lijkt de wijn meer op Pinot Noir of Sauvignon Blanc. Echter, deze is net iets zachter en fruitiger. Dat maakt deze druif zo geliefd bij vele wijnkenners.

3. Malbec

Malbec komt van origine uit Cahors in Frankrijk. Deze druif staat bekend om haar harde tannines. Deze worden zachter naarmate de wijn ouder wordt. In Argentinië wordt deze druif echter als nationale trots gezien en toont deze meer temperament. De druif is hier intens, vol en rond. Op basis van deze ene druif worden in Argentinië heerlijke wijnen gemaakt. Malbec wordt in Frankrijk echter veel met andere druiven gecombineerd. Of deze druif nu alleen of gecombineerd voor wijn wordt gebruikt, Malbec garandeert je wijnen waar intense geuren en smaken in terugkomen. Denk aan zwarte bessen, bramen, pruimen, kersen en zelfs chocolade. Door de wijn op hout te laten rijpen, worden de wijnen zachter. Ook worden hier vaak koffie, vanille en kruiden aan toegevoegd.

Proef de populaire Franse wijnen

Je weet nu welke druiven populair zijn in Frankrijk en ook voor de meest populaire wijnen worden gebruikt. Ga eens op zoek naar Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Malbec en laat je aangenaam verrassen door de veelzijdigheid aan smaken. Wij wensen je veel plezier met proeven!

Recente blog artikelen

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren