Lekkere mousserende wijnen

Samenvatting Artikel

Lekkere mousserende wijnen afbeelding 01

De lekkerste mousserende wijnen op een rijtje

Lekkere mousserende wijnen, welke zijn dat allemaal? Er zijn diverse soorten mousserende wijnen die je echt eens moet proberen. Wij hebben een aantal lekkere mousserende wijnen voor je op een rijtje gezet en vertellen je hoe deze precies gemaakt worden. Lees snel verder!

Prosecco

Prosecco komt uit het noordoosten van Italië en wordt enkel op deze plek gemaakt. Prosecco is door velen zeer geliefd en heeft diverse fruitige aroma’s, zoals meloen en appel. De wijn dient hetzelfde jaar nog opgedronken te worden en is niet geschikt om te bewaren.
Prosecco wordt ook wel van de druif prosecco gemaakt. Deze druif heeft echter nu de naam ‘Glera’. Deze overheerlijke wijn wordt gemaakt middels de tank methode. Dit is een speciale methode die ervoor zorgt dat mousserende wijnen hun fruitige aroma’s behouden. Dit is tevens een snellere en goedkopere methode om mousserende wijnen te maken. De eerste fermentatie vindt in een RVS tank plaats. Hier wordt vervolgens suiker, gist, gistvoeding en een ophelder middel aan toegevoegd. Vervolgens is het tijd voor de tweede fermentatie, welke plaatsvindt in een gesloten tank. Omdat de tank gesloten is, lost de CO2 die gedurende het fermentatieproces is ontstaan op in de wijn, waardoor de bubbel ontstaat.

Cava

Cava wordt in Spanje gemaakt en wordt in diverse regio’s geproduceerd. Het grootste gedeelte van Cava wordt gemaakt in de Catalaanse wijngaarden rondom Barcelona. Hoe de uiteindelijke smaak van Cava tot stand komt, is afhankelijk van de druiven die gebruikt worden en het aantal maanden dat de wijn op zijn lee gerijpt heeft. Cava’s worden vaak van drie druiven gemaakt, maar er zijn ook Cava’s waar slechts een druif voor gebruikt wordt.

Cava wordt op een traditionele manier gemaakt en dient minimaal 9 maanden te rijpen. Wanneer we het hebben over de traditionele manier, betekent dit dat de tweede fermentatie van de wijn op de fles plaats heeft gevonden. Als de wijn gemaakt is, wordt deze gebotteld en wordt er een mengsel van suiker en gist aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er een tweede gisting plaatsvindt in de fles. Omdat de vergisting niet uit de fles kan ontsnappen, worden er koolzuurbelletjes gemaakt. Deze blijven gevangen in de fles en worden afgesloten door een kroonkurk. De bubbelwijn blijft een tijdje op zijn bezinksel in een kelder liggen. Dit zorgt voor een verbetering van de smaak en textuur. De flessen worden hierbij af en toe gedraaid, zodat het bezinksel naar de hals van de fles zal verschuiven. De hals van de fles wordt vervolgens door een machine in een vriesbad gestoken. Dit zorgt ervoor dat het bezinksel tot een prop bevriest. Vervolgens kan het bezinksel eenvoudig uit de hals van de fles worden gehaald.

Champagne

Champagne komt uit de regio Champagne, wat in het noorden van Frankrijk ligt. Een mousserende wijn mag enkel Champagne heten als ze ook daadwerkelijk uit Champagne komen. Champagne wordt gemaakt middels de ‘methode traditionelle’. Dit houdt ook wel in dat ze door middel van een tweede vergisting op de fles worden gemaakt. Ook zijn er strenge regels in de regio wat betreft wanneer de druiven geplukt mogen worden en op welke manier. Alles gebeurt hier namelijk nog met de hand en enkel de gezonde trossen mogen geplukt worden. De eerste geperste sap van de druiven noemt men Cuvée. Dit zijn wijnen met het puurste sap, waarvan de beste champagnes worden gemaakt. De rest van het sap noemt men ook wel ‘taille’. De eerste fermentatie van champagne vindt plaats op barrels, RVS of beiden. De verschillende weersomstandigheden in de streek van Champagne maakt dat er vaak diverse kleine hoeveelheden worden geproduceerd. Uiteindelijk worden ze met verschillende jaargangen geblend om de eigen huisstijl te behouden. Druivenrassen die gebruikt worden voor champagne zijn de Chardonnay, de Pinot Noir en de Meunier. Ook andere druiven zijn toegestaan voor champagne, maar worden minder vaak toegepast.

Welke mousserende wijn ga jij eens proberen?

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis