De kroket

Samenvatting Artikel

Kroketten afbeelding 01

Al jarenlang is de kroket een van de meest populaire snacks en tussendoortjes in Nederland. Natuurlijk zijn kroketten ook nuttig als onderdeel van een grotere maaltijd. Als we het in Nederland over een kroket hebben, dan gaat men er automatisch vanuit dat het om een rundvleeskroket gaat. De vulling bestaat dan uit rundvleesragout. In andere landen is dat lang niet zo vanzelfsprekend. Daar zijn kroketten met een vulling van bijvoorbeeld kaas, aardappelen, groenten of garnalen geliefd.

Wat je moet weten over de herkomst van de vleeskroket

Veel mensen denken dat kroketten, en dan met name broodjes kroket, authentieke Nederlandse producten zijn. Eigenlijk is dat niet helemaal waar. De eerste (vlees)kroketten van de wereld werden immers zeer waarschijnlijk in Frankrijk gemaakt. Dit gebeurde rond het jaar 1700. Het duurde vervolgens nog meer dan honderd jaar voordat kroketten ook in Nederland bekendheid kregen. In eerste instantie gebeurde dit zelfs alleen maar uit praktische overwegingen. De vulling van kroketten bestond destijds meestal uit vleesresten die anders zouden worden weggegooid.

In de loop van de negentiende en twintigste eeuw werden kroketten in Nederland steeds meer als een luxeproduct gezien. Dit komt mede doordat de kroketten steeds beter bereid werden. Doorgaans werd een kroket dan als tussengerecht gezien bij een uitgebreide maaltijd. Pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden kroketten zich in Nederland tot hoe we ze nu kennen en gebruiken: als ultiem streetfood of als ideale snack die je bij de automatiek haalt.

Waar bestaat een kroket precies uit?

De vleeskroketten die in Nederland zo geliefd zijn hebben een binnenkant die met name uit rundvleesragout bestaat. Hieromheen zit uiteraard altijd een krokante korst. Voor deze korst wordt vooral paneermeel gebruikt. Voor het verstevigen van de korst gebruikt men doorgaans nog wat bloem en/of ei. Deze versteviging is nodig, want hierdoor barst de kroket niet open tijdens het frituren.

Bij andere soorten kroketten is de opbouw in principe hetzelfde. De vulling bepaalt wat de naam en de smaak van de kroket is. In de loop van de jaren zijn er diverse varianten ontstaan. Zo zijn in Nederland onder meer goulashkroketten, kalfskroketten en satékroketten uitgegroeid tot bekende snacks. Ook zijn er tegenwoordig Black Angus kroketten verkrijgbaar. In verschillende landen, waaronder Nederland, worden ook regelmatig aardappelkroketten gegeten. Deze zijn gevuld met aardappelpuree en doorgaans relatief klein van stuk.

Razend populair: broodjes kroket met mosterd

Dat kroketten in Nederland populair zijn blijkt ook wel uit de statistieken. Naar schatting eten we samen liefst driehonderd miljoen kroketten per jaar in Nederland. Een groot deel van die driehonderd miljoen kroketten wordt geserveerd met een broodje. Het broodje kroket behoort dan ook tot de meest gebruikte snacks of tussendoortjes. Niet zelden wordt er dan ook nog wat mosterd bij gedaan. Volgens velen is de combinatie van kroket met mosterd namelijk ideaal.

Ideaal aan een broodje kroket is dat je het makkelijk ‘op de vuist’ meeneemt, waardoor dit gezien kan worden als een efficiënt tussendoortje. Kroketten blijven bovendien enorm lang warm, waardoor je ze niet per se snel moet opeten.

Meer over populaire snacks?

Wil je meer weten over populaire snacks over de hele wereld? Bekijk dan de andere artikelen op Dat ziet er lekker uit.

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis