Tegenwoordig zijn er maar weinig supermarkten, cafetaria’s en fastfood restaurants in Nederland waar je géén kipnuggets kunt kopen. De kipnugget is simpelweg uitgegroeid tot een zeer geliefde snack. Toch is deze snack nog relatief jong. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd deze ontdekt in de Verenigde Staten, waarna de snack vooral dankzij de invloed van internationaal opererende fastfood restaurants zich over vele landen in de wereld verspreidde.
De bereidingswijze van kipnuggets is in de loop van de jaren enkele keren geoptimaliseerd en efficiënter gemaakt. Het een en ander zorgt ervoor dat de kipnugget, mits je de juiste variant aanschaft of bestelt, een relatief gezonde snack kan zijn. In het restant van dit artikel lees je er meer over.
Belangrijke informatie over de ingrediënten
Dat een kipnugget niet voor honderd procent uit kippenvlees bestaat, dat zal voor weinig mensen als een verrassing klinken. Sommige varianten bestaan echter zelfs voor ruimschoots minder dan vijftig procent uit kip. Dat kan ook weer niet de bedoeling zijn. Idealiter is minstens de helft van een kipnugget daadwerkelijk kip. Het liefst gaat het dan ook nog eens om mager en mals kipfilet.
Verder kun je er bij kipnuggets op rekenen dat er onder meer kleurstoffen en verdikkingsmiddelen aan zijn toegevoegd. Daarnaast is de toevoeging van bijvoorbeeld tarwebloem noodzakelijk. Dit om de krokante korst die om de kipfilet heen zit te realiseren.
Wetenswaardigheden betreft de voedingswaarden
Natuurlijk zijn de voedingswaarden grotendeels afhankelijk van de precieze kipnuggets die je kiest, maar van nuggets van een kwaliteitsmerk mag je verwachten dat hier niet te veel vet in zit. Vooral het gehalte aan verzadigde vetzuren is – vergeleken bij talrijke andere snacks – vaak opvallend laag.
De hoeveelheden koolhydraten en suikers zijn daarnaast zeer acceptabel, terwijl kipnuggets ook nog eens relatief veel eiwitten bevatten. Daarentegen bevatten deze geliefde snacks wel betrekkelijk veel zout en calorieën. Dat is iets om rekening mee te houden als je wilt afvallen of wanneer je je zoutconsumptie in toom wilt houden.
Waarom kipnuggets bereiden in de airfryer?
In landen als Nederland en België was het jarenlang gebruikelijk dat kipnuggets in de frituurpan werden bereid. Tegenwoordig is dat echter niet meer zo vanzelfsprekend. Met onder meer de airfryer en de oven zijn er immers uitstekende alternatieven. Vooral de airfryer doet het erg goed als apparaat om snacks mee te verhitten. Dit om de volgende redenen:
-Een airfryer verhit snacks door middel van hete lucht. Hier komt dus geen vet bij kijken. Voor de gezondheid is dat gunstiger.
-Verhitten met hete lucht zorgt voor een vollere smaak van de etenswaren.
-Qua onderhoud biedt een airfryer veel meer gemak dan een frituurpan. Zo hoef je bij een airfryer nooit het vet te vervangen en kun je de onderdelen eenvoudigweg in de vaatwasser reinigen.
-Een airfryer verspreidt geen of minder ongewenste geuren dan een frituurpan.
Bereidingstips
Als je inderdaad een portie kipnuggets wenst te bereiden in de airfryer, wees er dan van bewust dat dit apparaat op ongeveer tweehonderd graden ingesteld zal moeten worden. Dat is iets warmer dan een frituurpan. Laat in het voorverwarmde apparaat vervolgens een portie bevroren nuggets zo’n zes minuten verhitten voor het beste resultaat, waarbij de korst aangenaam knapperig is en het kippenvlees mals en sappig.
Benieuwd naar meer snacks voor de airfryer? Probeer dan ook eens kaas bitterballen of rundvlees kroketten in de airfryer.