De Japanse keuken

De Japanse keuken: een populaire keuken

De Japanse keuken wint steeds meer aan populariteit. Althans, dit heeft een onderzoek van Hotels.com uitgewezen, die maar liefst 27.000 reizigers ondervraagden. Japans eten staat bekend als gezond en in steeds meer steden vind je Sushibars. Ook supermarkten bieden alleen maar meer doe-het-zelf gerechten in de Japanse stijl aan. Maar wat houdt de Japanse keuken precies in? In dit artikel vertellen wij je wat nu echt Japans eten is, hoe Westers eten in Japan geïntroduceerd werd en wat nu echt de populairste Japanse gerechten zijn. Lees snel verder voor meer informatie over de Japanse keuken.

Washoku, oftewel echt Japans eten

De Japanse keuken onderscheid Japans eten (washoku) en Westers eten (yōshoku). Met ‘washoku’ wordt rijst (gohan) met misosoep bedoeld, wat de basis vormt voor vrijwel alle Japanse gerechten. Ook worden er bijgerechten geserveerd, zoals vis en gepekelde of gestoomde groenten, wat ook wel ‘tsukemono’ wordt genoemd. Deze vis wordt eerst gegrild of komt in een rauwe vorm, waarbij je kunt denken aan sushi of sashimi. Deze gerechten serveert men in Japan allemaal apart van elkaar. Zo blijven de smaken gescheiden. Ook vind je veel gerechten met noedels in de Japanse keuken, die met of zonder soep geserveerd worden.

Introductie van Westers eten

Voor de 16e eeuw aten mensen in Japan bijna geen vlees, maar alleen vis en wat wild. Rond de 16e eeuw importeerde Japan diverse etenswaren uit Portugal, waaronder gefrituurde groenten (tempura) en brood. Tegen het einde van de 19e eeuw maakten de Japanners kennis met ander Westers eten. Er werd meer vlees gegeten en de Westerse gerechten mengden zich steeds meer met de Japanse gerechten.

Populaire Japanse gerechten

Wat zijn in de Japanse keuken de meest populaire gerechten? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet: 

  1. Sushi: combinatie van gekookte rijst met diverse gerechten zoals vis en groente 
  2. Tempura: een schotel met gefrituurde en in beslag gelegde groenten en vis
  3. Ramen: noodles in vlees- of visbouillon. Dit wordt doorgaans op smaak gebracht met miso, sojasaus en toppings 
  4. Japanse soba: dit zijn dunne noodles van boekweitmeel
  5. Okonomiyaki: hartige pannenkoeken met diverse ingrediënten, waaronder eieren, kool, meel, garnalen, vis of varkensvlees
  6. Shabu Shabu: fondue met dun gesneden groenten en vlees. Dit wordt doorgaans geserveerd met dipsaus
  7. Japanse curry: curry rijst met vlees of groente
  8. Yakiniku: Japans gegrild vlees, wat we ook wel barbeque noemen
  9. Natto: een populair ontbijt voor Japanners wat bestaat uit gefermenteerde sojabonen
  10. Fugu: kogelvis en gerechten die hieraan verwant zijn

Aan de slag met de Japanse keuken

Wil jij de Japanse keuken bij jou thuis halen? Dat begrijpen wij maar al te goed. Niet alleen zijn deze gerechten erg lekker, maar ook zeer gezond. Bij toko’s kun je terecht voor de meest bijzondere Japanse ingrediënten, zodat je zelf aan de slag kunt in je eigen keuken. Ook in je lokale supermarkt zul je veel Japanse ingrediënten kunnen vinden. Een ding is zeker: de Japanse keuken is here to stay!

Recente blog artikelen

Truffelmayonaise

Dim sum: Chinese traktaties

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken

Welke bieren passen bij welke gerechten