De Indonesische keuken

Samenvatting Artikel

Indonesian cuisine afbeelding 01

De Indonesische keuken: de lekkerste gerechten voor op tafel

De Indonesische keuken biedt de lekkerste gerechten voor op tafel. Deze keuken is vrij divers. Er zijn 17.000 eilanden die deel uitmaken van Indonesië, waarvan 6000 eilanden worden bewoond. Deze eilanden hebben allen hun eigen recepten en specifieke kruiden. De gerechten op Java zijn bijvoorbeeld minder pittig dan de gerechten op Sumatra, en hebben een zoetere smaak. Wij vertellen alles over de Indonesische keuken, de kenmerken hiervan en welke gerechten zoal populair zijn om op tafel te zetten. Lees snel verder voor meer informatie over deze speciale keuken.

Diverse invloeden

De Indonesische keuken kent diverse invloeden van zowel de Arabische, Chinese, Indiase als ook de Nederlandse keuken. Ieder land heeft bijgedragen aan de diverse smaken van de gerechten. Maar de Indonesische keuken had ook invloed op het eten dat er in Nederland werd gegeten na de Tweede Wereldoorlog. Zo werden er diverse Indische restaurants geopend, waardoor er kennis werd gemaakt met babi pangang, nasi, bami, saté, kroepoek en gado gado. Bij Indonesisch eten wordt er veel kruiden gebruikt. De meest gebruikte kruiden, betreffen: gemberwortel, komijn, laos, kurkuma, geelwortel, citroengras en korianderzaden. Ook wordt er gebruik gemaakt van diverse bladeren, zoals het Indische laurierblad en citroenblad. In vrijwel elk Indonesisch gerecht mag je knoflook, uien, sambal of gefermenteerde garnalen verwachten. Tevens wordt er bij veel gerechten gebruik gemaakt van kokosmelk, om een zachte smaak te creëren. Dit geldt eveneens voor ketjap, wat een bekende sojasaus is.

Populaire Indonesische gerechten

Wat zijn in de Indonesische keuken de meest populaire gerechten? Wij zetten ze op een rij: 

  1. Rendang: een lekker gerecht met rundvlees dat in kokosmelk en diverse kruiden wordt gekookt.
  2. Bakso: dit zijn gehaktballetjes van rundergehakt, die in een soep geserveerd worden. 
  3. Saoto: een heldere soep op basis van bouillon.
  4. Nasi Goreng: gebakken rijst gecombineerd met garnalen, vis, kip en groente.
  5. Gado Gado: een combinatie van tofu en groenten, verrijkt met pindasaus.
  6. Gulai: een curry die bestaat uit vlees, kip, orgaanvlees, vis of groenten en met veel kruiden in kokosmelk wordt gekookt.
  7. Babi Pangang: een heerlijk gefrituurd varkensgerecht met een zoetzure saus.
  8. Nasi Kuning: gele rijst met kokosmelk en kurkuma, wat vaak met kip geserveerd wordt.
  9. Ayam bakar: gegrilde kip die vaak wordt gemarineerd met gedroogde chili pepers, tomaat, kentjoer en trassie.
  10. Sate: vlees of vis op een stokje, wat wordt gegrild op de barbeque. Hier gaat vaak een lekkere saté saus overheen, wat het gerecht extra smaak geeft.

Aan de slag met de Indonesische keuken

De Indonesische keuken zelf ervaren? Alle ingrediënten die nodig zijn om een heerlijke Indonesische maaltijd op tafel te zetten zijn verkrijgbaar bij diverse toko’s en supermarkten. Ook voor bovenstaande gerechten kun je de ingrediënten eenvoudig verkrijgen. De recepten van bovenstaande gerechten kun je online vinden, zodat je precies weet hoe je jouw Indonesische gerecht op de juiste smaak brengt. Ga jij ook een lekkere maaltijd maken met ingrediënten uit de Indonesische keuken?

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis