De Indische keuken

Samenvatting Artikel

Indian cuisinen afbeelding 01

De Indische keuken: een verscheidenheid aan smaken

De Indische keuken kent een verscheidenheid aan smaken. De oorsprong van deze keuken ligt in de koloniale periode van Indonesië. De oorspronkelijke gerechten werden aangepast aan de wensen van de Nederlandse kolonisten, die hier de eetgewoonten en producten van de lokale bevolking ontdekten. Bij het terugkeren na de oorlog naar Nederland, probeerden zij zo nieuwe gerechten samen te stellen. Tevens kwamen er veel mensen met een gemengde afkomst (Nederlands-Indisch) naar Nederland, waardoor er diverse eethuisjes en toko’s kwamen. Wij vertellen je alles over de Indische keuken, wat de kenmerken hiervan zijn en welke gerechten het meest worden gegeten. Lees snel verder voor meer informatie.

Zo zit de Indische keuken in elkaar

De Indische keuken is eigenlijk een samenvoeging van Nederlands en Indonesisch eten en wordt daardoor de Indische keuken genoemd. Toen de Nederlands-Indiërs naar Nederland kwamen en hier eethuisjes en toko’s startten, werden de gerechten aangepast aan de Westerse smaak. Een goed voorbeeld van een Indisch gerecht is de rijsttafel, wat je nog steeds veel op de menukaart in Indonesische restaurants ziet. Is wat je op je bord krijgt in Nederland dan ook echt Indonesisch als je bij een Indonesisch restaurant uit eten gaat? In de praktijk blijkt dat hier vooral Indische gerechten worden geserveerd, wat betekent dat de smaken ‘verwesterd’ zijn. Ook zie je in ons land vele Chinees-Indische restaurants, waar de gerechten nog meer aan de Nederlandse behoeften zijn aangepast. Zo zijn de nasi goreng en de loempia die je hier kunt bestellen niet Indonesisch.

Populaire Indische gerechten

Wat zijn in de Indische keuken nu de gerechten die het meest populair zijn? Wij creëerden een handig overzicht:

  1. Rendang: een authentiek rundvleesgerecht en zeer populair vanwege het malse vlees en lekkere smaak.
  2. Bakso: een hartige noedelsoep met gehaktballen wat veel op kraampjes verkocht wordt en veel gegeten wordt door studenten.
  3. Saoto: een populaire, warme soep die wordt geserveerd in kraampjes, restaurants en luxe hotels.
  4. Nasi Goreng: gebakken rijst die verrijkt wordt met groenten, kip, garnalen en vis. Ook kroepoek wordt hierbij gegeten. 
  5. Gado Gado: een combinatie van groenten en tofu wat overgoten wordt met pindasaus.
  6. Martabak: een knapperige gevouwen pannenkoek met ei, bosui of gehakt of chocolade, banaan en pinda. Jawel, er is zowel een hartige als een zoete variant.
  7. Babi Guling: aan het spit geroosterde big die zeer knapperig is. 
  8. Indische spekkoek: een zeer lekkere, zoete koek die veel gegeten wordt als tussendoortje.
  9. Ajam Ketjap Pedis: een overheerlijk gerecht met kip in een pittige ketjapsaus. 
  10. Sate kambing: een lekker gerecht met sate en geitenvlees, wat erg populair is.

Haal de Indische keuken in huis

Wil jij de Indische keuken thuis proberen? Haal dan je ingrediënten in de supermarkt of een toko en ga aan de slag met bovenstaande gerechten. De recepten hiervoor kun je eenvoudig en snel online vinden. Wij weten zeker dat je volop zult genieten van al dat lekkers uit de Indische keuken.

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis