De Indiase keuken

De Indiase keuken: een overheerlijke keuken

De Indiase keuken is een overheerlijke keuken. Hier wordt veel gebruik gemaakt van diverse soorten granen, rijst, groenten, aardappelen, verse kruiden en specerijen. Deze worden gemalen tot aromatische mengsels, wat ook wel garam massala wordt genoemd. De garam massala verschilt per streek en gerecht. Bekende gerechten zijn curry’s en tandoori die met rijst of vers brood gegeten worden. In deze keuken wordt ook veel gebruik gemaakt van peulvruchten en paneer, wat een soort kaas is. Er wordt gebakken in geklaarde boter en olie. Wat is er nog meer kenmerkend voor de Indiase keuken? En welke gerechten zijn het meest populair? Wij vertellen je er alles over.

Godsdienst en de Indiase keuken

De Indiase keuken wordt beïnvloed door de diverse godsdiensten in India, waaronder het Hindoeïsme en de Islam. Volgens het hindoeïsme is de koe een heilig dier, waardoor hindoes geen rundvlees eten. Voor de islamieten is varkensvlees taboe, omdat het varken als een onrein dier beschouwd wordt. Veel hindoes eten echter helemaal geen vlees, waardoor bijna de meeste Indiase gerechten vegetarisch zijn.

Zo ziet een Indiase maaltijd eruit

Een typische Indiase maaltijd bestaat uit verschillende gerechten die tegelijk op tafel geserveerd worden. Hierbij kiest de eter zelf waar hij of zij aan begint. Er staat meestal een vlees- of visschotel op tafel of beiden. Ook vind je diverse aparte groenteschotels op tafel, brood, rijst, een salade, yoghurt en diverse tafelzuren en chutneys. Wanneer het een vegetarische maaltijd betreft, worden er meer groenteschotels bereid die rijk zijn aan linzen, peulvruchten en vrijwel altijd yoghurt.

Populaire Indiase gerechten

Welke gerechten uit de Indiase keuken zijn het meest populair? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Kip Tandoori: een gerecht dat bestaat uit kippenvlees en is gemarineerd in yoghurt, gekruid met Tandoori Masala, komijn en nootmuskaat, waarna het op spiesjes wordt gelegd.
  2. Naan: een zeer populair flatbread, wat bestaat uit witte bloem, eieren, gist, melk, zout en suiker. Het wordt gebakken in een tandoor oven.
  3. Dosa: een dunne pannenkoek die gemaakt is van gekweekte rijst en zwarte bonen. Deze worden vermalen tot een pasta, zodat het beslag compleet is. 
  4. Basmati: een langkorrelige rijst variëteit die zowel nootachtig als licht kruidig en bloemig is.
  5. Murgh Makhani: boterkop, ofwel tandoor gestookte kip gecombineerd met marinadesappen, tomaten en boter.
  6. Roti: een plat en ongezuurd brood dat van volkorenmeel gemaakt is.
  7. Tikka: een gerecht dat vlees zonder been bevat. Dit is meestal kip wat wordt gesneden en gemarineerd in yoghurt en kruiden zoals koriander, cayennepeper, komijn, gember, kurkuma, knoflook en chili.
  8. Biryani: dit gerecht bestaat uit rijst, kruiden en heeft een basis van vlees, eieren of groenten. 
  9. Vindaloo: een populair en smaakvol currygerecht. Dit wordt doorgaans gemaakt met gemarineerd varkensvlees.
  10. Chaat: diverse soorten Indiaas straatvoedsel met zowel zoete, pittige, zoute als zure smaken. Dit wordt veel als tussendoortje gegeten.

Probeer de Indiase keuken

Zelf gerechten uit de Indiase keuken koken? Dan kun je in de lokale supermarkt of toko’s volop verse ingrediënten vinden. Met gerechten uit de Indiase keuken weet je zeker dat je iets lekkers op tafel zet.

Recente blog artikelen

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken

Welke bieren passen bij welke gerechten

Lekkere mousserende wijnen

De beste rosé wijnstreken