De Griekse keuken

De Griekse keuken: divers en rijk aan smaak

De Griekse keuken is divers, rijk aan smaak en kent veel invloeden uit het Midden-Oosten en landen daaromheen. Belangrijke onderdelen van deze keuken zijn macaroni en spaghetti, wat vrijwel ieder restaurant naast pizza serveert. In de Griekse huishoudens wordt ook veel pasta gegeten, wat daar ook wel op de Griekse wijze wordt gemaakt als ‘Pastitsio’. De gele kaas wordt hierbij vervangen door feta. Bij vrijwel elke Griekse maaltijd worden Griekse salades geserveerd. Wij vertellen je alles over de Griekse keuken, de kenmerken hiervan en wat de populairste gerechten zijn die je echt eens moet proberen. Lees snel verder voor meer informatie over deze heerlijke keuken.

Kenmerkend voor de Griekse keuken

De Griekse keuken maakt vooral gebruik van verse ingrediënten. Hierbij kun je denken aan verse tomaten, courgettes en aubergines. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van kruiden zoals peterselie, tijm, munt, oregano en kaneel. Bonen, brood, vis en schaaldieren mogen ook niet ontbreken bij traditionele Griekse gerechten. Tevens worden er vele soorten vlees gebruikt, waaronder gevogelte, lamsvlees, varkensvlees en konijn. Olijven, kaas en yoghurt worden veel gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Hiervoor wordt in enkele gerechten ook wijn gebruikt. In Griekse desserts worden vooral honing en walnoten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het zeer populaire baklava.

Populaire Griekse gerechten

Wat wordt in de Griekse keuken het meest gegeten? Wij hebben enkele populaire gerechten voor je op een rijtje gezet:

  1. Tzatziki: dit is een populair Grieks voorgerecht met komkommer, yoghurt en knoflook. Dit wordt vaak op knapperige broodjes gesmeerd of als saus gebruikt bij gyros.
  2. Pita gyros: een pitabroodje dat gevuld is met gekruid varkensvlees of reepjes kip, patat en tzatziki.
  3. Souvlaki: gegrilde vleesspies van rund, lam of varken wat gemarineerd wordt in overheerlijke kruiden.
  4. Inktvis: inktvis is zeer populair en wordt op diverse manieren toegepast, zoals in een stoofschotel of de inktvis wordt opgevuld.
  5. Moussaka: dit is een ovengerecht met gehakt, aubergines, aardappels en bechamelsaus wat op smaak wordt gebracht met tomaten, kruiden, uien en wijn.
  6. Baklava: dit is een bekend dessert wat gemaakt wordt van filodeeg, gevuld wordt met noten en overgoten wordt met honingsiroop. Het smaakt dan ook zeer zoet.
  7. Dolmadakia: gevulde wijnbladeren met gekruide rijst, gehakt en groente. Het is een zeer populair bijgerecht.
  8. Keftedes: Griekse gehaktballetjes met tomatensaus en speciale kruiden.
  9. Spanakopita: een voorgerecht bestaand uit een filodeeghapje met pittige feta kaas en spinazie.
  10. Choriatiki salata: dit is een rijke salade met tomaat, feta, ui, paprika en olijven. Het wordt ook wel een Griekse boerensalade genoemd.

Haal de Griekse keuken in huis

Wil jij de Griekse keuken in huis halen en jouw gasten verrassen met de meest overheerlijke voorgerechten, hoofdgerechten en desserts? Dan mogen bovenstaande gerechten zeker niet ontbreken. Bekijk eens wat je lekker vind, zoek de recepten op en haal je ingrediënten bij de supermarkt. Met gerechten uit de Griekse keuken weet je zeker dat je heerlijke, frisse hapjes op tafel zet voor jouw gasten.

Recente blog artikelen

Truffelmayonaise

Dim sum: Chinese traktaties

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken

Welke bieren passen bij welke gerechten