De Ethiopische keuken

De Ethiopische keuken: een pittige keuken

De Ethiopische keuken staat bekend als een pittige keuken. Zo worden knoflook en groene pepers bijna altijd wel verwerkt in de gerechten. Ook wordt er in diverse gerechten berbere toegevoegd, wat een kruidenmix is die bestaat uit rode pepers, kardemom, kaneel, fenegriek, kruidnagels en kurkuma. Ook zijn de Ethiopiërs dol op injera. Dit is vergelijkbaar met een pannenkoek en wordt gemaakt van de graansoort teff. Deze komt alleen in Ethiopië voor. Het deeg wordt voordat het bereid wordt dagen gefermenteerd, waardoor het een licht zure smaak heeft. Wij vertellen je alles over de Ethiopische keuken, wat deze keuken precies kenmerkt en welke gerechten er worden geserveerd. Lees snel verder voor meer informatie.

Kenmerkend voor de Ethiopische keuken

Wat de Ethiopische keuken kenmerkt, is dat deze vergelijkbaar is met zowel de Indische als Arabische keuken. Diverse kruiden en specerijen van deze keukens vind je in Ethiopische gerechten terug. Ook heeft het land geheel eigen gerechten die zij veel eten. Hierbij kun je denken aan Yatak Te Kil Kil, wat een stoofpot is die bestaat uit nootmuskaat, aardappelen, broccoli, wortelen, ui, bloemkool en diverse specerijen. Injera wordt tevens veel gegeten en is een brood in de vorm van een pannenkoek. Dit brood is ietwat zuur van smaak en past goed bij pittige gerechten. Een veel gegeten salade is Yemiser Salata, wat bestaat uit chili, linzen en sjalotten. Hier zul je ook knoflook en zwarte peper in terugvinden.

Populaire Ethiopische gerechten

Wat zijn in de Ethiopische keuken de meest populaire gerechten? Wij zetten de gerechten inclusief omschrijving voor je op een rijtje.

  1. Doro wot: een kippenstoofpot met hardgekookte eieren waar lokale specerijen zoals berbere en groenten aan zijn toegevoegd.
  2. Beyanetu: een rijsttafel waar verschillende gerechten worden geproefd. Hierbij wordt er standaard met de hand gegeten of met een broodje, waar je mee in het eten dipt. 
  3. Ayeb: een milde, kruidige kaas. Deze wordt vaak als voorgerecht met een Ethiopisch brood geserveerd.
  4. Gored Gored: een mild rundvlees gerecht wat rauw wordt gegeten. Hier worden diverse kruiden aan toegevoegd en vervolgens geflambeerd met whiskey.
  5. Kitfo: een pittige rauwe hamburger met heel veel kruiden. Soms wordt deze ook licht gebakken geserveerd.
  6. Berbere: een veel gebruikt kruidenmengsel dat bestaat uit knoflook, chilipoeder, gember, basilicum, korarima, fenegriek, zwarte komijn, wijnruit en ajowan.
  7. Shiro: een puree dat gemaakt wordt van kikkererwten.
  8. Tibs: kleine stukjes schapenvlees, geitenvlees of rundvlees wat wordt afgemaakt met stukjes ui, tomaat en pittige mitmitma.
  9. Kitfo: rauw gehakt wat is gemengd met gesmolten boter en diverse kruiden.
  10. Injera: de basis van iedere maaltijd, wat een tun brood is met de textuur van een spons en gemaakt wordt van teff.

Aan de slag met de Ethiopische keuken

Wil jij de Ethiopische keuken en al haar diverse, pittige smaken zelf ervaren? Ga dan zelf aan de slag in je eigen keuken en zoek de recepten van bovenstaande gerechten online op. Hiermee kun je ongetwijfeld een lekkere maaltijd bereiden. Met de Ethiopische keuken ben je verzekerd van een explosie aan smaken. 

Recente blog artikelen

Truffelmayonaise

Dim sum: Chinese traktaties

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken

Welke bieren passen bij welke gerechten