Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

Samenvatting Artikel

Heb je een gezellig etentje? Dan kan een goed glas wijn niet ontbreken! Echter, soms kan het lastig zijn om de juiste fles te kiezen. Want wat gaat er het beste met welk soort gerecht? Eet je vis, vlees of vegetarisch? Wat voor druif moet je dan kiezen? Heb je meerdere soorten nodig? Hier gaan wij je bij helpen! Dus, hoef je nog enkel voor de wijn te zorgen, dan is dit hoe je dat kan doen!

Verschillende soorten etentjes

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort etentje je hebt. Wordt het drie gangen? Dan kan je ervoor kiezen om voor elke gang een andere wijn te schenken. Wordt het een cultureel etentje met gerechten van een bepaald land? Kijk dan of er wijnen zijn die in dat land gebrouwen worden.

Daarnaast is er nog een groot verschil tussen wat er op je bord ligt. Bij gebraden rood vlees kies je bijvoorbeeld voor een complexe, krachtige rode wijn zoals Bolgheri wijn. Bij een vissoep kan je echter beter voor een kruidige witte wijn gaan, zoals een Riesling Elzas.

Wat ligt er op je bord?

Er hangt heel veel af van wat er geserveerd wordt om de juiste wijn te bepalen; voor elk soort stukje vlees, groente of toetje is er een keuze die geschikter is dan de ander. Dit heeft te maken met de smaken van het eten. Zo past er bij pittig eten het beste een lichtzoete witte wijn of een tanninerijke rode wijn, maar kan je zoutig eten het beste aanvullen met een volle wijn.

Hier zit een hele pallet aan smaakcombinaties achter, die te diep gaat om in één artikel allemaal te bespreken. Wel kunnen we je een korte samenvatting geven die je al goed kan helpen het beste type wijn te kiezen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar hier is een basisoverzicht:

Vlees

Bij vlees is rode wijn het lekkerst.
Gegrild of gerookt: complex en krachtig
Wild of gestoofd: stevig en kruidig
Barbecue: vol
Gevogelte: licht: rood of wit

Vis

Bij vis is witte wijn het lekkerst.
Gegrild of gebakken: fris
Gerookt: frisdroog of houtgerijpt
Rauw: subtiel of licht mousserend

Groente

Bij groente is witte wijn het lekkerst.
Gestoomd of gekookt: vol
Groene groentes: droogfris
Rauw: fris
Gegrild: fris wit of soepel rood

Dessert

Voor dessert ga je voor dessertwijn. Hierbij is het aan te raden een wijn te kiezen die zoeter is dan het gerecht. Is je dessert niet zo zoet van zichzelf, dan is licht mousserend lekkerder.

Schenken

Als je je wijn hebt gekozen, wordt het tijd om te schenken. Rode wijn schenk je vaak in ruime glazen, witte wijn in lagere. Sommige wijnen, zoals Barolo wijn, laat je eerst decanteren: je schenkt hem over in een karaf om hem te laten ademen. 

We kunnen aanraden om tussendoor water te drinken; de oude wijnsmaak moet natuurlijk plaatsmaken voor de nieuwe. De volgende stap? Aanschuiven natuurlijk! Eet smakelijk en… proost!

Recente blog artikelen

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis

Afrikaanse streetfood