De Egyptische keuken

De Egyptische keuken: een heerlijke keuken

De Egyptische keuken is een midden oosterse keuken, die tevens invloeden kent uit Griekenland, Frankrijk en Italië. De gerechten bestaan eigenlijk uit vrij weinig groenten en de enige groenten die in Egypte gegeten worden zijn tomaten, komkommers en aardappelen. Omdat vlees vrij schaars is, is dit relatief duur. Het staat wel op het menu maar het wordt minder gegeten dan bijvoorbeeld vis. Wij vertellen je alles over de Egyptische keuken, wat de kenmerken hiervan zijn en welke gerechten er zoal op tafel worden opgediend. Lees snel verder voor meer informatie over deze uitgebreide keuken.

Kenmerkend voor de Egyptische keuken

In de Egyptische keuken wordt er veel gebruik gemaakt van peulvruchten, maar ook van groenten en fruit. Enkele voorbeelden van Egyptische gerechten zijn bush okra stoofpot, molokhia, linzen en pasta, koshari en ful medames. Verder is domty een kaassoort die veel wordt gegeten in Egypte. Er komen tevens diverse soorten vlees in de gerechten voor, waaronder rundvlees en lamsvlees. Deze worden vaak gebruikt om te grillen. Slachtafval wordt veel als fastfood in de steden gegeten. Een groot deel van de Egyptische keuken is vegetarisch, wat komt door de hoge vleesprijs vanwege de schaarste. Ook vereist de Koptische christelijke gemeenschap een groot deel van het jaar een veganistisch dieet. Dit is een brede gemeenschap in Egypte.

Populaire Egyptische gerechten

Wat zijn in de Egyptische keuken precies de gerechten die het meest genuttigd worden? Wij zetten enkele gerechten voor je op een rijtje: 

  1. Koshari: een gerecht dat bestaat uit pasta, rijst, linzen, kikkererwten en gebakken, wat wordt afgetopt met tomatensaus.
  2. Molokhia: bittere, groene bladgroente die wordt geserveerd als stoofpot met rijst of brood.
  3. Fattah: pitabrood dat wordt gebakken en vervolgens gefrituurd wordt en in een kom gedaan wordt met gekookte rijst. Hierover heen komt een rijkelijke berg rundvlees.
  4. Egyptische falafel: falafel die gemaakt is van tuinbonen in plaats van kikkererwten.
  5. Foul mudammas: een bonendipsaus die meestal wordt gegeten gedurende het ontbijt naast een stapel warme pitabroodjes.
  6. Fiteer: een Egyptische pizza die bestaat uit lagen filodeeg en boter, waarvan zowel hartige als zoete varianten bestaan.
  7. Mezze: een selectie van kleine hapjes zoals olijven, tahin, baba ganoush, hummus, gevulde wijnbladeren, pitabrood en salades.
  8. Fesikh: een door de zon gedroogde zoute vis waar de Egyptenaren dol op zijn.
  9.  Koshari: een pittig vegetarisch gerecht met linzen, ui, rijst, pasta en tomatensaus. 
  10. Karkadee: thee van hibiscusbloem wat wordt geserveerd in kleine glazen of kopjes.

Ook de Egyptische keuken ervaren?

Wil jij de Egyptische keuken thuis zelf proberen? Dan kun je meteen aan de slag met bovenstaande overheerlijke gerechten. De recepten hiervoor vind je eenvoudig online. Ook kun je bij de lokale supermarkt gemakkelijk de juiste ingrediënten vinden, zodat je alles meteen in huis hebt. Met gerechten uit de Egyptische keuken zet je tal van smaken op tafel en worden jouw maag en de magen van je gezelschap ongetwijfeld goed gevuld met de lekkerste hapjes.  

Recente blog artikelen

Truffelmayonaise

Dim sum: Chinese traktaties

Een internationaal borrelplankje creëer je zo

Eetgewoonten in verschillende continenten

De gezondste gerechten uit de Aziatische keuken

Welke bieren passen bij welke gerechten